°C 19

Trubač Stefan Gjorgiev najmlađi kandidat u polufinalu izbora za Euroviziju mladih glazbenika

04.02.2020.

Romana Šimek

U petak i subotu, 31. siječnja i 1. veljače, 22 glazbenika iz različitih dijelova Hrvatske na različitim instrumentima pokazalo je svoje sviračko umijeće.  Naime, riječ je o izboru hrvatskog predstavnik za Euroviziju mladih glazbenika na koju se do sad javio rekordan broj instrumentalista, u dobi od 12 do 21 godine starosti, a među kojima je svoje mjesto izborio i Goričanin te polaznik Umjetničke škole Franjo Lučić Stefan Gjorgiev.

-Naš učenik trubač Stefan Gjorgiev, iz klase prof. Tomislava Špoljara, ostvario je uspješan nastup uz klavirsku pratnju prof. Ive Šoršu kao najmlađi kandidat u polufinalu Hrvatskog izbora za Euroviziju mladih glazbenika 2020.!- ponosno su se pohvalili iz Umjetničke škole Franjo Lučić. 

Razgovarali smo s njegovim učiteljem i mentorom Tomislavom Špoljarom te ga upitali kako su tekle pripreme za ovakvu vrstu natjecanja.

-Za ovo se kandidat sprema od početka školovanja. Stefan je to svakako učinio vrlo odgovorno te smo program već "sažvakali" prije godinu dana, no usavršavali ga u  praksi na sceni u Velikoj Gorici te na drugim natjecanjima-, kazao je Špoljar.

Konkurencija je, kaže nam kaže, nimalo zabrinjavajuća. -Starost u glazbi ne bi trebala  igrati ulogu, iako djeluje da dobna diskriminacija nekada i postoji te daje argument "Imaš vremena, mlad si" sasvim legitiman argument. Nažalost, s takvim argumentima se ne može napredovati te dok druge zemlje iz EU uglavnom podržavaju svoju djecu neovisno o dobi i mladost je prednost mi se pitamo kako iz tih zemalja dolaze umjetnici, a nemaju školski sustav za umjetnost niti do gležnja našemu-, pojašnjava.

Također, svako natjecanje ima propozicije i pravilnik. Ovo je natjecanje naznačilo da je dobna skupina od 11-21 godine starosti. Stefan je navršio 12 u rujnu te je bio najmlađi kandidat. Za njega je ovo, kažu, predivno iskustvo, no na stariju konkurenciju je već naučio.

Podsjetimo, u Bugarskoj je u studenom prošle godine osvojio Grand Prix, što pokazuje njegovu umjetničku zrelost na kojoj bi mu pozavidjeli i mnogi profesionalci.

-Osim Stefana, u klasi su predivna  djeca Tibor, Veronika, Adam i Andrej Eme koja također gaje snove za dalje, a svima je to praksa. Natjecanja u glazbi mi gledamo kao platformu za provjeru svojih sposobnosti i rada, a nagrade su nus produkt, tako da je ovo samo jedno natjecanje u nizu-, zaključno je poručio Tomislav Špoljar.

Eurovizija mladih glazbenika utemeljena je 1982. i pod pokroviteljstvom EBU-a održava se svake druge godine u nekom od europskih kulturnih središta. U ovom ciklusu odabran je grad Zagreb. Cilj ovog natjecanja  promocija je mladih glazbenih nada kao i podrška darovitim i perspektivnim umjetnicima. Karijere Juliana Rachlina, Julie Fischer, Natalie Clein... lansirane su upravo kroz ovaj projekt koji udruženim snagama već nekoliko desetljeća provode europski javni medijski servisi. Od hrvatskih predstavnika najveći su uspjeh dosad postigli Monika Leskovar (koja je 1998. osvojila drugu nagradu) te Filip Merčep (koji se 2010. plasirao u završnicu).

Finalisti nacionalnog izbora za Euroviziju mladih glazbenika 2020 su: Vanesa Iličić (18), gitara, Marko Matajič (18), klavir, Lucija Mušac (20), violončelo, Mia Pečnik (20), klavir, Ivan Petrović Poljak (16), klavir, Luka Relić (19), saksofon, Leonardo Rojnić (17), harmonika i Franko Štrbac (18), udaraljke.