°C 12

Tri gradska vjećnika zbog "markiranja" sjednica zaslužila tek šibu u čizmici

06.12.2020.

Juraj Odrčić

Od prve sjednice u ovome sazivu gradski vijećnici zajednički su odradili ukupno 23 sjednice. Sutra nas očekuje 24. sjednica, posljednja u ovoj godini, a prije nje zavirili smo u zapisnike kako bi provjerili koji vijećnici nisu ozbiljno zagrijali svoje vijećničke "fotelje".

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice u ovom sazivu održana je 19. lipnja 2017. godine te je na njoj potvrđen 31 mandat - lista HDZ-HSLS-HSU broji 14 mandata, SDP-HSS (i Laburisti) šest mandata, zatim BM365 (i HSS Braće Radić) četiri mandata, MOST tri mandata, HNS dva mandata te po jedan mandat HSP-HČSP i Živi zid. U narednim mjesecima mijenjali su se kako stranke zastupljene u Gradskom vijeću, poput HNS-a kojega je zamijenio GLAS ili Živog zida koji je nestao, tako i vijećnici koji su iz raznih razloga napuštali vijećničke klupe.

Prije nego dođemo do vijećnika koji su jutros trebali naći šibu u čizmici na prozoru, pohvalimo vijećnike koje je Sv. Nikola posjetio jer nisu upisali niti jedan izostanak sa sjednica- redom su to Stjepan Rak (HSU), Stjepan Kosić (HDZ), Mladen Arapović (HDZ), Darko Bekić (HDZ), Zlata Filipović (MB365), Zdenko Ilečić (HDZ), Željko Stanilović (BM365), Sanja Zado (BM365), Mirjana Kurilovčan (HDZ), Josip Jerleković (HDZ) te Damir Slojšek (MOST) kao jedini predstavnik oporbe.

Svi oni, a neki su i s punim vijećničkim stažom od 23 sjednice, uredno se odazivaju na sjednice. Ostali vijećnici nisu nazočili na jednoj ili dvije sjednice. Vijećnicima SDP-a koji su protestno napustili sjednicu „opravdali“ smo izostanak te ga nismo brojali jer su došli na sjednice, a tu je i (nezavisni?) Tomislav Jakovljević koji nije sudjelovao samo na elektronskim sjednicama. Više izostanaka upisali su Alanmilan Šembera (Nezavisni MOST) koji je propustio pet sjednica te Štefa Bakota (Glas) koja je „markirala“ šest sjednica.

Na vrhu liste s najviše izostanaka našla su se tri oporbena vijećnika. Tako je SDP-ov Sven Fabijančić upisao okruglih deset izostanaka dok se Pero Josipović iz GLAS-a nije pojavio na više od polovice sjednica – njih 13! Rekorder je Aleksandar Horvat koji je u Gradsko vijeće ušao na listi SDP-a, a nakon što je raskrstio sa strankom koja ga je kandidirala za gradonačelnika jednostavno prestaje dolaziti na sjednice. Propustio je 17 od 23 sjednica!

Gradski vijećnici – 28 vijećnika, kao i dva potpredsjednika te predsjednik, imaju pravo na naknadu za svoj rad. Kako smo provjerili, sukladno zakonskim propisima svima se isplaćuje svakoga mjeseca na njihove račune. Naknade za rad u odborima Gradskoga vijeća obračunavaju se prema prisustvu sjednica odbora, no tu je i mjesečna paušalna vijećnička naknada koja se isplaćuje svakog mjeseca bez obzira na to da li se taj mjesec održala sjednica i da li je vijećnik prisustvovao. Mjesečni paušalni bruto iznos po vijećniku iznosi 1494,69 kn što je oko tisuću kuna neto mjesečno. Neki ih zbilja nisu zaslužili.