°C 10

Trgovine sljedeća tri dana mogu raditi od 7 do 20 sati

08.04.2020.

Juraj Odrčić

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvanredno će dopustiti trgovinama prehrambenim namirnicama da u četvrtak, petak i subotu rade od 7 do 20 sati, a kako bi se zbog povećanih odlazaka u trgovine zbog uskršnje nabavke namirnica smanjio pritisak na trgovine.

Isto tako, potpisana je i odluka kojom se omogućuje početak rada tržnica na otvorenom uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 

Naime, prema odluci o posebnom radu tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, dopušta se rad prodajnih mjesta odnosno klupa na tržnicama koje su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori i na kojima se može kontrolirati ulaz na tržnice, uz pridržavanje stoge mjere socijalnog distanciranja, a na kojima se prodaje riba, mlijeko i mliječni proizvodi te voće i povrće.

Razmak 3 do 5 metara

Iz Nacionalnog stožera pritom su naglasili da su pravne ili fizičke osobe koje upravljaju tržnicama obvezne, pored mjera i uputa koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno osigurati i ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno te prodavača i kupaca.

Propisani razmak od 3 do 5 metara mora se održavati i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice, naglašavaju iz Stožera.

Uz to, pravne ili fizičke osobe koje upravljaju obvezne su i dodatno postaviti pregrade, odnosno zaštite od pleksiglasa kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu prodavača i kupaca.

Također, mora se osigurati da se kod ulaza na tržnice i prodajna mjesta, kao i u samim prostorima tržnice, ne stvaraju gužve, te se moraju dati jasne upute i istaknuti ih na sve ulaze u tržnice i na vidljiva mjesta u prodavaonicama i kioscima.

Ovom odlukom koja je na snagu stupila danom donošenja moraju se primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora. Rad se mora organizirati tako da se osigura što veća međusobna udaljenost radnika i kupaca uz poštivanje stroge mjere socijalnog distanciranja, a prostori se moraju redovito provjetravati.

Iz Stožera su također naglasili da se u tržnicama, u prostorima za korisnike moraju osigurati i punktovi s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti.

foto: arhiva