Novosti Sport Događanja

Transformacija OŠ Vukovina od krova do poda

19.02.2019. / Romana Šimek

Nakon 42 godine od izgradnje Osnovnu školu Vukovina očekuje potpuna transformacija, od krova do poda. Uz niz energetskih mjera kojom će školu učiniti boljim i sigurnijim mjestom, kako za učenike, tako i za djelatnike, u prvi plan možemo staviti ono čime se malo koja škola može pohvaliti - podnim grijanjem u školskoj dvorani, a koje najbolje dočarava razinu ulaganja u obnovu škole.

U školi je danas predstavljen projekt energetske obnove zgrade te pripadajućih objekata, prijavljen 5. veljače 2018. godine. Projekt je pripremio Grad Velika Gorica, kao osnivač, uz sufinanciranje  Europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon godinu dana od prijave projekta, kreće teži dio, njegova realizacija. Ukupni troškovi provedbe projekta energetske obnove škole iznose 9,2 milijuna kuna,  uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 3,7 milijuna kuna dok se iz drugih izvora razina sufinanciranja može i povećati.

- Projekt je započeo, sljedeći korak je proces javne nabave, kojim ćemo dobiti kvalitetnog izvođača radova, a zatim s odabranim kreću dogovori oko samog terenskog plana izvođenja planiranih radova- poručio je pročelnik za EU fondove Domagoj Ilečić.

Želja je, naravno, da odmah nakon završetka nastave u lipnju izvođači krenu s provođenjem radova te da se što veći dio radova napravi do rujna. No kako kaže i sam pročelnik, na prijašnjim projektima (DV Ciciban) smo se mogli uvjeriti kako, s obzirom na velik obim posla i puno mjera energetske obnove koje treba provesti, će radovi zasigurno radovi trajati do kraja listopada.

-Jedne od glavnih mjera su zamjena pročelja zgrade škole, nova fasada, zamjena i izolacija krovova, zamjena vanjske stolarije, uvođenje nove i štedljivije rasvjete, uvođenje novog sustava grijanja, mijenja se postojeći sustav grijanja na lož ulje sa peletima, a ono što će posebno obradovati roditelje, ali i učenike, jest uvođenje podnog sustava grijanja u dvorani.  To će rezultirati sasvim novom školom- optimistično najavljuje pročelnik Ilečić.

Isto očekuje OŠ Nikole Hribara, gdje će idući tjedan također biti održana početna konferencija kojom će službeno krenuti u projekt energetske obnove, a u pripremi je i projekt za DV Žirek u Koprivničkoj ulici.

Posljednih godina škola u Vukovini, kao i područne škole, napredovale su kako kroz ulaganja u infrastrukturu, tako i kroz bolje nastavne uvjete koji danas imaju vidljive rezultate kroz sve veći broj djece s dobrim rezultatima na školskim natjecanjima. Među njima svakako treba navesti više od milijun kuna vrijedan projekt CarNeta koji je školu digitalizacijom uveo u 21. stoljeće i dao potpuno novu dimenziju rada. Ipak, najvidljiviji dio promjena doći će kroz provedbu ovoga projekta. 

-Energetska obnova koja čeka ovu školu zasigurno će mnogo značiti prvenstveno samim učenicima, ali i učiteljima te ostalim djelatnicima škole. Za početka, izgled se vizualno mijenja što će doprinijeti pozitivnom ozračju, nadalje, uštede energije koje prema projektantskim procjenama dosežu brojku od čak 72% , što bi značilo da će se ulaganja kroz uštedu vratiti kroz deset godina te projekt čini samoodrživim. Nakon 42 godine, škola je to zaslužila- poručuje ravnatelj Damir Bedić.

 

 Podijeli