Novosti Sport Događanja

Student fizike Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Međunarodnog natjecanja održanog u Švicarskoj

22.04.2024. / Redakcija

Na 16. Međunarodnom natjecanju iz fizike koje je održano od 1. Do 7. travnja na ETH Zurich u Švicarskoj, jednom od najboljih 10 sveučilišta na svijetu, Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio je vrijednu nagradu.

Na natjecanju je nastupio 21 najbolje kvalificirani tim iz svijeta. Hrvatski tim ukupno je zauzeo 15. mjesto, što je, s obzirom na konkurenciju najboljih sveučilišta svijeta, vrlo dobar rezultat.

- IPT je natjecanje u kojemu tim od 6 studenata treba kroz otprilike pola godine riješiti 17 neriješenih problema iz fizike. Na samom natjecanju ta rješenja se predstavljaju u obliku Physics Fightova u kojima se 3 tima (od kojih jedan izlaže svoje rješenje, drugi ga kritizira, a treći vodi raspravu ka boljem rješenju među sva 3 tima) bore za bodove koje dodjeljuje stručni žiri – objašnjava nam Luka i dodaje:

-Ja sam osobno osvojio nagradu za najbolje izlaganje na IPT konferenciji koja se održava u sklopu natjecanja. Na toj konferenciji sam prezentirao rješenje problema 8 "Peculiar Echo". Sam problem je istražiti zanimljiv zvuk koji se čuje prilikom pljeskanja ispred piramidalnog hrama Kukulkan u Meksiku. Analizirali smo zvučne zapise ovog fenomena te s pomoću fizičkih i matematičkih metoda pronašli model i objašnjenje ovog fenomena. Nadalje eksperimentalno smo rekreirali ovaj zvuk te potvrdili da naš model precizno predviđa karakteristike reflektiranog zvuk iz same geometrije piramide. Sam zvuk zbog efekta zvanog "repetition-pitch glide" nalikuje na prolaz brzog vozila ili metka pokraj promatrača – objasnio nam je Luka.

Odlazak na ovo prestižno natjecanje omogućili su PMF u Sveučilišta u Zagrebu, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu, Tehnozavod d.o.o. te Dalekovod Projekt d.d.

Inače, Luka ima 20 godina i i student je istraživačke fizike na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Osim što se bavi fizikom, vatrogasac je u DVD-u Novo Čiče i trkač u Maraton Klubu Velika Gorica te svira razne instrumente.

 

(Foto: Luka Čučković)

Galerija slika

Student fizike Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Međunarodnog natjecanja održanog u Švicarskoj Student fizike Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Međunarodnog natjecanja održanog u Švicarskoj Student fizike Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Međunarodnog natjecanja održanog u Švicarskoj Student fizike Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Međunarodnog natjecanja održanog u Švicarskoj Student fizike Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Međunarodnog natjecanja održanog u Švicarskoj Student fizike Luka Čučković iz Novog Čiča osvojio nagradu za najbolje izlaganje u sklopu Međunarodnog natjecanja održanog u Švicarskoj

Podijeli