Novosti Sport Događanja

Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu

12.05.2021. / Maja Peranić

Na Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava pristigli su novi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Nakon 4 000 kanti za bio-otpad, ovih dana stižu spremnici za papir i plastiku, a očekuje se ukupno 8 500 spremnika. Podsjetimo, nabavka posuda sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša, a sve bi trebale pristići do kraja lipnja nakon čega počinje i podjela po kućanstvima.

Žute kante za plastiku i plave za papir veće su zapremnine od 240 litara, naglašava direktor VG Čistoće Ivan Rak.

-Trenutno su u fazi dolaska žute i plave posude. Treba nam doći oko 8500 žutih i plavih posuda za razvrstavanje plastike i papira također na kućnom pragu. Išli smo na nabavu malo većih posuda od 240 litara s obzirom na to da smo vidjeli potrebu građana da se podijele veće posude zbog povećanog razvrstavanja prvenstveno plastike-kazao je Rak dodavši kako je dosad stigla četvrtina posuda.-Do sada je pristigla četvrtina posuda koje bi trebale doći na naše reciklažno dvorište u Mraclinu. One će dolaziti još dva tjedna jer stižu šleper po šleper pa očekujemo još 14 velikih kamiona koji bi trebali dostaviti posude.

Posude su sufinancirane od strane Fonda za zaštitu okoliša u 85 postotnom iznosu odnosno 6,9 milijuna kuna dok je milijun kuna osigurao Grad Velika Gorica. Nakon što svi spremnici pristignu očekuje se potpisivanje ugovora između Grada i Fonda temeljem kojega će Fond prenijeti vlasništvo na Grad Veliku Goricu, a onda se kreće i s podjelom kanti po kućanstvima.-To bi trebalo biti završeno do kraja 6. mjeseca i onda krećemo s podjelom posuda po svim kućanstvima na području grada koji do sada nisu dobili posude-kazao je Rak.

Građani tako više neće imati toliku potrebu za odlaskom na reciklažna dvorišta već će otpad moći razvrstavati na svom kućnom pragu, a iz VG Čistoće najavili su da će zbog te mogućnosti doći i do promjena u rasporedu odvoza otpada.- Na gradskom području odnosno urbanom dijelu odvoz otpada ostaje po istom rasporedu. S obzirom na to da po ruralnim naseljima nemamo za sada podijeljene posude to znači da ćemo pojačati broj odvoza i sa sadašnjih četiri odvoza miješanog komunalnog otpada mjesečno, uvodimo još, vidjet ćemo po rasporedu, vjerojatno dva puta mjesečno odvoz plastične ambalaže i jedanput mjesečno odvoz papira. Većina tih domaćinstava uzela je kompostere tako da ćemo biootpad odvoziti samo iz onih kućanstava koja su uzela smeđu posudu umjesto kompostera-kazao je Rak.

Galerija slika

Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu Stiže 8500 kanti za plastiku i papir: Otpad ćemo razvrstavati na svom pragu

Podijeli