Novosti Sport Događanja

Stanovnici Trga grada Vukovara pitaju tko će im i kada financirati izmjenu dokumenata, iz Grada stigao odgovor

17.01.2022. / Maja Peranić

Tko, kada i kako će financirati izmjenu dokumenata potrebnu nakon preimenovanja Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara zanima njegove stanovnike. U potrazi za odgovorima obratili su se Vijeću Gradske četvrti Vladimir Nazor čiji su predstavnici jučer održali kratko obraćanje javnosti uputivši apel gradonačelniku Krešimiru Ačkaru da da jasan odgovor na to pitanje.

U ime Gradske četvrti Vladimira Nazora javnosti su se obratili predsjednik Deniz Kaya Guneš i vijećnik Marko Karalić. Predsjednik je najprije govorio o oglasnom panou koji ondje stoji od 10. studenog prošle godine, a da prije toga o njegovom postavljanju nije bilo nikakve najave. Postavljen uoči 30. obljetnice velike žrtve i pada grada heroja, Gradska je četvrt o njegovom postavljanju imala upite te su čak zatražili inspekcijski nadzor ne bi li se ispitalo je li pano postavljen u skladu sa zakonom. 

-Gradska četvrt Vladimira Nazora, 11. studenoga uputila je zamolbu Uredu za komunalno redarstvo poslana je zamolba s ciljemu kojoj je zatražena provedba inspekcijskog nadzora. Naime, potrebno je ispitati je li oglasni pano postavljen u skladu s odredbama Zakona o gradnji, te je li sadržaj panoa u skladu s važećim propisima o oglašavanju. Nažalost, odgovor Ureda nismo dobili. 47. dan od zamolbe upućene Uredu za komunalno redarstvo, šaljemo požurnicu Upravnom Odjelu za mjesnu samoupravu. Sljedećeg dana dobivamo odgovor Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet s pripadajućim Odobrenjem za postavljanje oglasnog panoa. Iz Odobrenja je vidljivo kako dozvolu za postavljanje oglasnog panoa odobravaju upravni odjeli unutar iste Gradske uprave. Također, rok za sanaciju oglasnog panoa bio je 10. prosinca prošle godine, o čemu su nadležni i obaviješteni, ali do danas to još nije učinjeno. Uvidom u priloženu dokumentaciju vidljiv je nemar i površnost unutar tijela gradske uprave, te nepoštivanje predstavnika GČ Vladimir Nazor i ono najvažnije, nepoštivanje i oglušivanje na glas stanovnika Trga-kaže predsjednik vijeća Gradske četvrti Vladimmir Nazor Deniz Kaya Guneš.

Istaknuo je i kako je vladajuća politička vlast u spomenutom periodu ispred ovog panoa održavala politička okupljanja i obraćanja javnosti s ciljem pripreme građana na novi izgled i naziv Trga, dok odluka se odluka o preimenovanju Trga tek trebala donijeti na Gradskom vijeću.

-Budući da su nam kao predstavnicima gradske četvrti, uskraćene adekvatne službene informacije i upute, molimo vas, stanovnike Trga da se zajedno obratimo gradonačelniku grada, Krešimiru Ačkaru. Želimo jasan odgovor na pitanje: „Tko, kada i kako će financirati izmjenu dokumenata potrebnu nakon preimenovanja Trga?“- rekao je predsjednik vijeća GČ Deniz Kaya Guneš.

Vijećnik Gradske četvrti Marko Karalić podsjetio je kako je odluka o preimenovanju trga donesena na sjednici Gradskog vijeća prije gotovo dva mjeseca i naglasio kako se prilikom donošenja te odluke nije pitalo građane trga što oni misle o preimenovanju.- Vijeće gradske četvrti očitovalo se protiv ove odluke, no to nije uvaženo od Grada. Neobično mi je i tužno, što nakon 30 godina i više koliko ja ovdje dugo živim, sad od jednom mijenjanju ime trga na ne demokratski način i po mome mišljenju dosta ishitreno. Zanima me, a vjerujem kao i druge moje sustanare, na koji način će se refundirati troškovi izrade novih dokumenata, tko će to platiti, i hoće li to grad platiti? Kome se možemo u Gradu obratiti sa ovim pitanjima, i da li nam Grad može reći koje sve dokumente moramo izmijeniti-kazao je vijećnik Karalić.

Iz Grada Velike Gorice dobili smo odgovor na ove upite stanovnika Trga grada Vukovara.

-U tijeku je dovršetak svih proceduralnih aktivnosti na samom preimenovanju trga, a tijekom idućih dana bit će objavljene službene informacije oko zamjene dokumenata i nadoknade troškova za iste-stoji u odgovoru Grada Velike Gorice.

Podijeli