Novosti Sport Događanja

Šmrcate i suze vam oči? Pelud trava idućih dana stvarat će velike probleme ljudima s alergijama

21.06.2022. / Redakcija

Prema procjenama sedam do deset posto našeg stanovništva ima problema s alergijama uzrokovanim peludi, a tri do pet posto boluje od astme. Alergije nastaju kao prekomjerna reakcija naše imunološkog sustava na za nas potpuno neškodljive tvari koje udahnemo, pojedemo ili dodirnemo. Tako inhalacijski alergeni, kao što su pelud, grinje, kućna prašina, životinjska dlaka, perje, plijesni i slično, najčešće uzrokuju simptome na dišnom sustavu i bolesti kao što su alergijski rinitis i astma.

 Prema peludnoj prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar iduća tri dana alergičari bi mogli imati velike probleme zbog peludi trava, koje u ovom periodu cvjetaju. Koncentracije ovog alergena iduća tri dana bit će visoka, a dodatne teškoće stvarat će i peludi koprive, pitomog kestena i trputca, čija će koncentracija u zraku biti nešto manja.

 - Pod trave spada 740 rodova biljaka, a neke se od njih, poput pšenice i riže, koriste se i u ljudskoj prehrani. Zbog svoje su brojnosti i široke rasprostranjenosti glavni izvor visoko alergene peludi. Razdoblje u kojemu trave cvatu je iznimno dugo te traje od travnja pa sve do rujna. U mnogim su slučajevima upravo trave uzročnici alergijskih reakcija – poručili su iz Štampara.

Uz redovito uzimanje terapije propisane od strane liječnika, osobe osjetljive na pelud trebale bi se pridržavati ovih pravila:

 - izbjegavati boravak i provođenje fizičkih aktivnosti u području bujne vegetacije u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku

- izbjegavati sušenje i provjetravanje odjeće i posteljine vani na zraku;

prostorije u kojima boravite provjetravajte kratko

- boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima

- ako ipak osoba mora boraviti na otvorenome, nakon povratka kući, potrebno je oprati ruke, otuširati se, oprati kosu, te presvući odjeću kako bi se spriječilo unošenje peludi u stan

Podijeli