Novosti Sport Događanja

Školski obrok za sve osnovnoškolce od drugog polugodišta besplatan

02.12.2022. / Redakcija

Odlukom Vlade RH za sve učenike osnovnih škola bit će osigurano sufinanciranje obroka u školama od drugog polugodišta školske godine 2022./2023.

- Kao Grad započeli smo s organizacijom provedbe Vladine odluke u školama na području Velike Gorice, te ćemo osigurati pripremu i dostavu obroka za sve naše učenike – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Kako bi svi osnovnoškolci ubuduće imali besplatni školski obrok, odnosno kako bi se mogao financirati ili sufinancirati iz državnoga proračuna, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Dopunom se uređuje mogućnost financiranja, odnosno sufinanciranja prehrane za učenike osnovnih škola za svaku školsku godinu, sukladno raspoloživim sredstvima državnog proračuna, a predlaže se i da Vlada donosi odluku o mjerilima i kriterijima po kojima će se ostvarivati to pravo.

Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. godinu u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna.

Dopuna je upućena u hitnu saborsku proceduru, što će omogućiti da osnovnoškolci besplatne obroke dobiju već od drugog polugodišta ove školske godine. 

Besplatni će obroci tako biti osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola, a premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice istaknuo je kako zahvaljujući toj mjeri "više ni jedno dijete u hrvatskim osnovnim školama neće biti gladno".

Podijeli