°C 20

Školski hodnici ostali prazni, u vrtiće se vratilo 10% upisanih

13.05.2020.

Juraj Odrčić

Treći je dan od kada su vrata otvorili vrtići te škole za učenike nižih razreda. Popuštanje epidemioloških mjera vratila je dobar dio radnika na svoja radna mjesta, a značilo je to da i roditelji svoju djecu vraćaju u odgojne ustanove u gradu. No, brojke o dolascima djece pokazuju da su roditelji još u strahu od svih nepoznanica koji nam je donio koronavirus - u goričke vrtiće se vratilo tek više od 10% mališana dok je u školske klupe sjelo tek pedesetak učenika, niti 2% upisanih u školsku godinu.

U škole su od ponedjeljka mogli krenuti učenici od 1. do 4. razreda te je sasvim neizvjesno što će biti s učenicima viših razreda i srednjoškolcima. Njima je ova školska godina, najblaže rečeno, propala jer nakon zatvaranja škola zbog štrajka te već dva mjeseca korona krize standardni nastavni proces nije moguć. Kompenziraju to učitelji najbolje što mogu putem online škola, no mnogo tu ovisi i o angažmanu roditelja. Iako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja reći da se radi o "mješovitom odgojnom procesu", što je trenutno najbolje što nam ova situacija dopušta, zapravo bi bilo poštenije reći da su škole otvorile svoja vrata kako bi djeca roditelja koji moraju raditi, i nemaju mogućnost čuvanja djece, imali barem jednu brigu manju da su im djeca na sigurnom. U niti jednu goričku školu danas nije došlo više od 15 učenika, a više od dvije tisuća učenika nižih razreda upisano je u ovu školsku godinu.

Veći je odaziv u vrtiće. Danas ih je bilo 240 od 2100 upisanih u ovu pedagošku godinu. Tako je u vrtićima ovih dana broj djelatnika na poslu i djece gotovo jednak. U objektima Cicibana je 49 mališana, Lojtrici 52, Dječjem vrtiću Velika Gorica 61 dijete dok ih je u Žireku najviše - 77!

Dječji vrtić Žirek funkcionira kroz pet svojih objekata, no s obzirom na situaciju trenutno su aktivna samo dva - centralni objekt u Tomaševićevoj ulici te onaj u Podbrežnici.

- Mi smo organizirali taj rad da roditelji ne ulaze u vrtić već na ulaznim vratima ostavljaju djecu. Dočekaju ih odgajateljice kojima prijavljuju zdravstveno stanje djeteta. Skupine su do devet polaznika, roditelji su upoznati s mjerama i možemo reći da su se složili s uputama. Imam osjećaj da su to djeca koja su i doma bila pripremljena, iako se nakon dva mjeseca očekivala reakcija djece ipak nema suza i plača, dobro su to dočekali - kaže nam Sandra Crnić, ravnateljica DV Žirek.

Dječji vrtić za ovaj mjesec roditelji čija djeca ne dolaze neće plaćati, a oni koji su krenuli platit će pola cijene. Kako će se stanje normalizirati očekuje se više djece, no ljeto je pred vratima i najveći dio roditelja više neće do jeseni slati djecu u vrtiće.

- Za sljedeći tjedan imamo najavu osmero djece više i ako se normalizira stanje očekujemo veći broj djece, ne puni kapacitet, no ipak veći broj - zaključuje ravnateljica Crnić.

foto: ilustracija