Novosti Sport Događanja

Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih!

27.03.2020. / Redakcija

Promatrajući što se s kućnim ljubimcima događalo u zemljama koje su prije Hrvatske pogođene pandemijom novog koronavirusa, te svjesni trenutačnog stanja u zemlji, donosimo neke od preporuka vezanih za kućne ljubimce, razbijajući pritom određene mitove, poput onog da psi i mačke prenose COVID19 na ljude, što apsolutno nije istina, a isto su nam potvrdili iz goričkog Skloništa za životinje. Napuštanje ljubimaca iz straha da će vam prenijeti koronavirus, dakle, nije razumno! Uostalom, zašto ne biste udomili psa ili mačku, naročito sada kad ste kod kuće?

Preporuke u doba korone:

  • Nabavite ljubimcima hranu za iduća dva tjedna, kao što opskrbljavate i sebe. Možete ju naručiti i online!
  • Ako ljubimca trebate odvesti na veterinarski pregled ili cijepljenje, ne odgađajte to. Nazovite veterinara i zakažite termin umjesto da u čekaonici doprinosite stvaranju gužve
  • Pri šetnji pasa pridržavajte se uputa nadležnih ustanova i službi. Samo izbjegavajte blizinu drugih ljudi, držite distancu od 2 metra! Zbog vaše i zaštite drugih ljudi
  • Starijim sugrađanima ponudite pomoć oko šetnje pasa! Dostava hrane i lijekova nije jedino čime možete pomoći starijim sugrađanima

Potaknuti mnoštvom dilema koje ovih dana kruže među građanstvom, odlučili smo kontaktirati Sklonište za životinje Velika Gorica, te su nam otkrili ponešto o svom djelovanju.

- Nismo primjetili da se povećao broj napuštenih životinja, sve je u okviru mjeseci koji su prethodili. Trenutno imamo 16 pasa, no srećom, broj se mijenja iz dana u dan. Ljudi su zainteresirani za udomljavanje, pogotovo sada, jer su kod kuće. Mi relativno uspješno udomljavamo i uvelike olakšavamo udomiteljima pazeći pritom na higijenske standarde i potrebne aktualne mjere predostrožnosti – ističe veterinarka Sanja Starešina iz Skloništa.

Sanja nam je objasnila i kako funkcioniraju u doba koronavirusa, te koliko u svemu dobro surađuju s Veterinarskom stanicom Velika Gorica.

- Dovozimo pse i sve potrebne informacije skupljamo daljinskim putem, tako da je kontakt sveden na minimum, a budući da je sklonište već dva tjedna zatvoreno za posjetitelje. U naše sklonište mjesečno ulazi oko 20-30 pasa. Susrećemo se sa problemom oko propusnica, ali za Zagreb nema smetnji po tom pitanju. Nemamo smještajnih kapaciteta za mačke, ali doprinosimo zajedno s Veterinarskom stanicom u sterilizaciji slobodnoživućih mačaka i njihovom liječenju. Veterinarska stanica Velika Gorica koncesionar je koji vodi brigu o zdravlju životinja u skloništu – ističe Starešina.

Zanimalo nas je i koliko pojava COVID19 može utjecati na odnos čovjeka i kućnih ljubimaca.

 - Koronavirus je zapravo cijela porodica virusa i tropizam je različit. Psi i mačke ne obolijevaju od ovog tipa korona virusa od kojeg oboljevaju ljudi. Ovdje se ne radi o zoonozi, kao što je to primjer kod bjesnoće. Dakle, životinje ne  prenose koronu na ljude! Velik je tu faktor ljudskog pridržavanja osobne ljudske higijene, redovitim pranjem ruku i dezinfekcijom –  objasnila nam je veterinarka Sanja Starešina iz Skloništa.

Udomite psa ili mačku

Upitajte Veterinarsku stanicu Velika Gorica ima li životinja za udomljavanje, ili nazovite goričko Sklonište za životinje. Razdoblje pandemije koronavirusa mogli biste zapamtiti po useljavanju novog četveronožnog ukućana. On će vam smanjivati stres te biti sjajno društvo tijekom duljeg boravka kod kuće. Ako ste među onima koji rade od kuće, pred vama je razdoblje idealno za zbližavanje.

Udomljavanjem činite dobro za sebe i psa ili mačku koju udomljujete, a niže je samo nekolicina čupavih ljepotana koji se još uvijek nadaju svom udomitelju u goričkom Skloništu!

Galerija slika

Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih! Sklonište za životinje: Psi i mačke ne prenose COVID19, ne napuštajte ih!

Podijeli