Novosti Sport Događanja

Sinčić u Gorici predstavio kandidata Živog zida za župana i konoplju kao pokretač gospodarstva

08.04.2021. / Maja Peranić

Tihomir Lukanić kandidat je Živog zida za župana Zagrebačke županije koju želi učiniti županijom konoplje i agroturizma. Danas je u Velikoj Gorici predstavio svoj program u čemu mu je punu podršku pružio čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Iz Živog zida ističu kako je u županiji potrebno više ulagati u sela i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su njezin nedovoljno iskorišten potencijal, a posebno su istaknuli blagodati koje pruža sama priroda ovog podneblja u vidu uzgoja konoplje kao temelja za razvoj proizvodnje. Stoga je glavna poruka njihove kampanje da će poljoprivrednicima koji će sijati konoplju Županija pružati maksimalni suport u vidu donacije sjemena, te garantirati otkup svih proizvoda s njihovih polja, kazali su na današnjoj konferenciji za medije.

-Konoplja je danas mnogo više od onoga što je nekada bila. Naši stari, djedovi i bake su je uzgajali za konop, za uže, jedra, platna, odjeću, vreće. Bilo je nesretno razdoblje zabrane, a danas smo opet na putu prema punoj legalizaciji. Danas su naša društvena istraživanja pokazala da se mogu napraviti deseci tisuća proizvoda od konoplje, a ovdje su samo neki od njih-kazao je europarlamentarac Ivan Sinčić predstavivši pritom nekoliko proizvoda od konoplje.

Kazao je kako je Europa je donijela političku odluku da bude obnovljiva i održiva što znači da je doba uvoza s drugih krajeva svijeta iza nas, te dolazi vrijeme kad se proizvoditi i trošiti treba lokalno.

-Zagrebačka županija je županija s najzapuštenijem poljoprivrednim potencijalima. Možemo sami uzgajati sirovinu, konoplju. Možemo iskoristiti cijelu biljku i od nje možemo napraviti cijeli spektar proizvoda građevinskog materijala, hrane... Zaposliti svoje ljude, umrežiti te sirovine i to je budućnost. Onaj tko se prvi postavi u toj igri najbolje će proći i drago mi je da djelujemo u tom smjeru-dodao je Sinčić.

Kandidat za župana Tihomir Lukanić istaknuo je kako je konoplja najprofitabilnija biljka na planeti od koje se može proizvesti 35 000 različitih proizvoda, a kao budući župan planira se zalagati za razvoj pogona za preradu konoplje.

-Kada ćemo imati mogućnost s pozicije Skupštine Zagrebačke županije sagraditi pogone za preradu konoplje, otvoriti desetine tisuća radnih mjesta jer je to industrija u nastajanju na globalnom nivou, sagradit ćemo i otkupne centre domaćih proizvoda od OPG-ova. S obzirom na to da je Županija osnivač javnih ustanova, domova zdravlja i škola gdje danas poslužuje uvoznu hranu, mi ćemo otkupljivati od lokalnih opg-ova organske proizvode i posluživati na stolove našim najmlađima u škole i vrtiće. Obećanjem to u prvih mjesec dana mandata, a u roku 4 godine svaki OPG će povući sredstva iz EU fondova-kazao je Lukanić.

-Poljoprivrednicima koji će sijati konoplju županija će pružati maksimalni suport u vidu donacije sjemena, ali što je najvažnije županija će garantirati otkup svih proizvoda s polja svim poljoprivrednicima-dodao je.

Predstavljeni su i partneri s kojima Živi zid surađuje u priči oko razvoja proizvodnje proizvoda od konoplje, a koji su konoplju već odavna prepoznali kao biljku koja pruža brojne mogućnosti posebice na području gradnje.

Mario Franić, direktor tvrtke Bioblok, nositelj je više patenata te je rekao da konoplju vidi kao motor pokretač gospodarstva.

-Biljku je to od koje se može ozdraviti kuća, na koju se možemo grijati, od koje možemo izrađivati odjevne predmete i obuću, ali i visoko kvalitetan prehrambeni, kozmetički i zdravstveni proizvod. Trenutno gradimo sa Živim zidom kuću od betona od konoplje mladoj obitelji s djecom pored Petrinje- kazao je Franić.

Galerija slika

Sinčić u Gorici predstavio kandidata Živog zida za župana i konoplju kao pokretač gospodarstva Sinčić u Gorici predstavio kandidata Živog zida za župana i konoplju kao pokretač gospodarstva Sinčić u Gorici predstavio kandidata Živog zida za župana i konoplju kao pokretač gospodarstva Sinčić u Gorici predstavio kandidata Živog zida za župana i konoplju kao pokretač gospodarstva Sinčić u Gorici predstavio kandidata Živog zida za župana i konoplju kao pokretač gospodarstva Sinčić u Gorici predstavio kandidata Živog zida za župana i konoplju kao pokretač gospodarstva

Podijeli