Novosti Sport Događanja

Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju

04.04.2023. / Anes Šuvalić

Simbol Kravarskog sve je bliže svome dovršetku u tijeku su radovi na unutrašnjosti crkve Uzvišenja Svetog Križa. Danas je gradilište posjetio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i susreo se s predstavnicima Općine Kravarsko i župnikom Sinišom Blatarićem.

Ni oni najoptimističniji nakon petrinjskog potresa nisu bili sigurni kako će se simbol Kravarskog i Vukomeričkih gorica doista obnoviti.

- Ta crkva je simbol i nalazi se na grbu Općine Kravarsko. Pa je bilo ili moramo izgraditi novu crkvu ili mijenjati grb. Izgradnja crkve je velika stvar za naše mještane. Na ovom brijegu od 14 stoljeća nalazi se crkva – rekao je načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec.

Načelnik je naglasio kako su u obnovi crkve sudjelovale isključivo tvrtke s područja Općine Kravarsko i Župe Uzvišenja Svetog Križa.

- Zahvalio bih se našim obrtnicima koji podnijeli veliki teret poskupljenja građevinskog materijala preuzeli na sebe. Nisu imali neke dobiti, faktički su novcem koji su dobili mogli su pokriti samo stvarne troškove materijala i plaće radnika. Nije im to bilo teško i sami su se ponudili da podnesu taj teret samo da se crkva izgradi – dodao je načelnik.

Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju. Svoje zadovoljstvo nije mogao skriti niti župnik Siniša Blatarić.

-U svakom stoljeću gradimo novu crkvu. Na starim temeljima izgrađena je crkva u 18. stoljeću. U Drugom svjetskom ratu porušena je druga crkva, a u ovom stoljeću izgradili smo opet novu crkvu. U tijeku su završni radovi, nakon Uskrsa ćemo crkvu ćemo opremiti s najbitnijim liturgijskim inventarom i početi slaviti liturgijsko slavlje u ovoj našoj crkvi – poručio je župnik Blatarić.

Crkva u Kravarskom simbol je stradanja petrinjskog potresa na području Zagrebačke županije i morala je zbog velikog oštećenja biti srušena do temelja. Zagrebačka županija temeljem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom za izgradnju nove crkve dodijelila je 1,4 milijuna eura.

- Danas kad gledamo novu crkvu s ponosom i veseljem stojimo unutra. Poslije potresa bilo teško reći da će se ona obnoviti u ovom roku. Za projekte obnove u Kravarskom izdvojili smo 1,8 milijuna eura, a najveći iznosi išao je za izgradnju crkve. Dodatno ćemo financirati izgradnju crkve s 250 tisuća eura. Želim se zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u izgradnji ovog objekta, kako bi župljanima vratili vjeru da će ponovo imati crkvu. Mi smo kao županija dali svoj maksimum – zaključio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Galerija slika

Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju Simbol Kravarskog uskoro će zablistati novim sjajem: Prva misa u novoj crkvi trebala bi se održati nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju

Podijeli