°C 1

Septičke jame se ne prazne! Cisterne su u kvaru, a radnici u samoizolaciji!

02.10.2020.

Maja Peranić

Posljednjih dana nekoliko građana nam se požalilo kako je nemoguće dobiti uslugu ispumpavanja septičkih jama na području grada i prigradskih naselja. Posljednja nam se javila čitateljica iz Ribnice koja se požalila kako na navedenu uslugu čeka već tri tjedna.

-Prije 20 godina sam platila građevinsku dozvolu u kojoj sam sve platila, to su bili lijepi novci da bi ja danas moljakala da mi netko dođe ispumpati septičku jamu. Recite mi način na koji ja po zakonu to mogu učiniti? Jer čekam već tri tjedna, a njihov je odgovor da cisterna ne radi! - kaže nam gospođa.

Iz VG Vodoopskrbe na naše je upite stigao odgovor kako trenutno nisu u mogućnosti pružiti predmetnu uslugu, odnosno uslugu ispumpavanja jer su obje cisterne u kvaru, a suočavaju se i s manjkom radnika jer im je određena samoizolacija zbog proboja koronavirusa u odjel tog gradskog poduzeća.

-Posljednjih tjedana suočeni smo s probojem virusa Covid-19 na UPOV-u (uređaj za pročišćavanje otpadnih voda) te je 15 djelatnika u samoizolaciji i na bolovanju. U ovom trenutku obje cisterne su neispravne. Popravak cisterne zapremine 9m3 očekujemo tijekom dana, dok popravak cisterne zapremine 5 m3 očekujemo u ponedjeljak 05. listopada. Trenutno nismo u mogućnosti pružati predmetnu uslugu – odgovorili su jučer iz VG Vodoopskrbe.

Također su kazali da se u normalnim okolnostima na pražnjenje septičkih jama čeka deset dana, a pod hitnim slučajevima podrazumijevaju škole.

Dok iz VG Vodoopskrbe ponovo ne uspostave uslugu ispumpavanja septičkih jama građani su prepušteni sami sebi i ostaje otvoreno pitanje što im je činiti u ovoj situaciji.

-Zar da ja to pustim da curi niz jarak uz cestu?! Još ćemo zaraditi i prijavu. Jedino što mi preostaje je da si sama kupim cisternu i to ispumpavam!-rekla je ogorčeno naša čitateljica.