Novosti Sport Događanja

Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati

07.07.2021. / Petar Brnada

Nakon više od deset godina otkako je zbog propadanja zatvoren stari drveni 'Selečki most' u Selcu pored Veleševca koji je kasnije u potpunosti uklonjen, napokon se kreće u izgradnju novog mosta koji je oduvijek bio od velike važnosti za mještane.

'Selečki most', naime, bio je najkraća ruta za Posavce koji su preko mosta ulazili u Turopoljski lug, a njime prema Pešćenici i dalje prema Vukomeričkim goricama. Zbog odavno zatvorenog mosta, umjesto 10 kilometara trebalo je prijeći i pedesetak kilometara, a zbog čega su i brojni stanovnici Posavine zapustili svoje vinograde i posjede s druge strane rijeke Odre.

Taj problem trebao bi biti u potpunosti riješen izgradnjom novog mosta koja bi trebala krenuti kroz 20-ak dana, što nam je potvrdio i načelnik Općine Orle, Ervin Vujica.

                                                                                          (Stari Selečki most)

-Most napokon ide u kompletnu izgradnju. Ja sam očekivao da ću to prije riješiti no nažalost nisam. Imali smo velikih problema s dobavom materijala, odnosno drveta jer je most bio zamišljen tako da bude ponovno izgrađen od drveta i da ima izgled kakav je imao prije. Mi smo slijedili taj projekt i namjeravali smo ga provesti, međutim naišli smo na probleme dobave drveta- otkrio nam je na početku našeg razgovora načelnik Vujica s kojim smo obišli lokaciju uz Odru na kojoj je stajao most. 

Kako kaže, tri godine, otkako je Općina kompletno na sebe preuzela projekt koji je bio u rukama Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, neuspješno je kucao na vrata mnogih kako bi konačno realizirao projekt izgradnje mosta, no protiv nekih stvari jednostavno se nije moglo ići.

-Tri godine izgubio sam hodajući po šumama fizički, ali i po uredima Hrvatskih šuma. Na kraju sam pronašao drvo i osigurao sve da bi se projekt i ostvario, no na kraju nisam uspio jer Hrvatske šume su utvrdile da takvog drva u Hrvatskoj nema što je jednostavno laž. Takvo drvo nalazi se preko puta Odre u Turopoljskom lugu. Nakon zadnjeg sastanka s direktorom Hrvatskih šuma kada su mi rekli da definitivno ne možemo dobiti to drvo, ja sam odlučio raditi novi projekt i tražiti novu građevinsku dozvolu te napraviti novu konstrukciju- kazao nam je Vujica koji je zahvalio Županijskom uredu za graditeljstvo sa sjedištem u Zagrebu što je za svega tri mjeseca uspio ishoditi novu građevinsku dozvolu.

'Selečki most' tako je izgubio šansu da iznad Odre stoji u drvenom obliku. Novi most imat će betonske glave, a glavna nosiva konstrukcija bit će čelik. Pojačana mu je nosivost s 8 na 10 tona, a njime će se odvijati jednosmjeran promet. Kako ističe Vujica, nema žala što most neće biti drveni jer će naposljetku biti ekonomičniji i jeftiniji za održavanje.

-Nije da ne volim našu kulturu i baštinu, već gledam ekonomsku stranu naše općine i na naše financijske prihode. Nije mi žao što nije drveni jer taj most traži veliko održavanje. Godišnje vas to košta od 15.000 do 17.000 eura za održavanje. Ako ga ne biste održavali on ne bi imao duži vijek od 30 godina. Dugoročno, ovo je ekonomski puno isplativija varijanta. Garantiram da je ovo konstrukcija koja će tu dugo stajati. Tražit će manje održavanja i tako će financijski biti isplativiji na duže staze- tvrdi načelnik.

Drveni detalji

No, to što konstrukciju mosta neće sačinjavati drvo ne znači da se neće uklopiti u zaista čarobnu prirodu oko sebe jer će ga krasiti brojni drveni detalji.

-Most ima u sebi elemente drva tako da mi nismo isključili taj prirodni i kulturni aspekt. Imat će drvene portale od hrastovine, na betonskim glavama bit će hrastove planike i slično, tako da ćemo mi njega potpuno uklopiti u prirodu i u baštinu, a fizički i tehnički će biti vrlo bolji nego drveni- kazao nam je Vujica.

S izvođačem radova prošlog tjedna potpisan je ugovor, a trenutno se čeka terminski plan nakon kojega će uslijediti završni sastanak nadzora i izvođača, pa bi za 15 do 20 dana i službeno trebali zakopati prve lopate.

Kako doznajemo, rok za završetak projekta odnosno izgradnju novog mosta preko Odre je 150 radnih dana. Na natječaj je pristiglo šest ponuda, u rasponu od 3,8 do 5,5 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost predmeta nabave iznosi 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, a kao najpovoljnija ponuda odabrana je ona tvrtke Ciglenica iz Zaprešića s cijenom od 3,8 milijuna kuna bez PDV-a i ukupnom cijenom ponude od 4,7 milijuna kuna s PDV-om.

Za općinu Orle koja prema procjeni načelnika broji oko 1700 žitelja, most preko Odre puno je više od mosta. U općini se „diže“ poljoprivreda, radi se na projektima osnovne infrastrukture poput vrtića, na poboljšanju javnog prijevoza i stvaranja novih radnih mjesta što bliže općini kako bi se privukli ljudi. S tim ciljem razvija se i poslovna zona koja bi već u narednih par godina mogla dočekati prve stanovnike. Kada svemu pribrojite ruralni turizam koji na području općine ima golem potencijal koji je, primjerice, manifestiran i kroz nedavno otvorene konjičke staze, postaje sasvim jasno da će novi 'Selečki most' biti od iznimne važnosti za cjelokupni razvitak tog kraja.

-Ja sam iznimno zadovoljan što će most biti gotov početkom mog drugog mandata. Očekivao sam da će to biti i ranije, no što je tu je. Meni je najbitnije da taj projekt služi ljudima, na kraju krajeva mi smo tu radi ljudi. Svi mještani općine Orle, a pogotovo donja sela Ruča, Suša, Veleševec, svi oni imaju vinograde i svoje posjede preko Odre. Sada će ovaj most biti njima u službi narednih 50 godina najmanje. Ja sam zadovoljan. Most je potreban i za organizaciju općeg života, ruralnog turizma u općini. Važna je poveznica Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica, ali je od velike važnosti i za razvoj konjičkog turizma kojeg imamo tu. Projekti se rade za ljude i radi ljudi. To je bit svega, što će vam sve što imate, ako nemate ljudi. Mi moramo promijeniti svijest i dovesti ljude ovdje- zaključio je načelnik općine Orle, Ervin Vujica.

Galerija slika

Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati Selečki most konačno ide u izgradnju! Turopolje i Posavina opet će se povezati, a evo kako će izgledati

Podijeli