Novosti Sport Događanja

SDP podržao akciju za smanjenje „ženskog poreza“: Velika Gorica nije izolirana od menstrualnog siromaštva

05.12.2021. / Redakcija

Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica i njen Forum žena odlučili su podržati i priključiti se akciji za smanjenje tzv. “ženskog” poreza s 25% na 5%. Članice stranke za tu su prigodu organizirale štand kako bi se što prije skupio dovoljan broj potpisa, jer smatramo da menstruacija nije luksuz i ne bi se smjela tako niti oporezivati, naglašavaju iz SDP-a.

-Svrha peticije kojoj smo se kao organizacija priključili je izboriti da se menstrualne potrepštine ne oporezuju više kao luksuz s 25%, nego 5%. Ovo pitanje tiče se preko 50% stanovnica Republike Hrvatske, a samim time i stanovnica Velike Gorice. Podatak koji se često može čuti je da žene uplaćuju 130 milijuna kuna u proračun na temelju ovog poreza, ali i da EU već ukida taj porez u potpunosti. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva sasvim sigurno stvara nejednakosti u društvu te diskriminira žene- navodi se u priopćenju SDP-a koje potpisuje Ivana Mlinar, koordinatorica akcije i potpredsjednica GO SD Velika Gorica.

Peticiju je pokrenula Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine brojne udruge u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru, a Udruga za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter" je ispred Inicijative krenula u prikupljanje potpisa za smanjenje poreza, a nakon provedenog istraživanja koje je pokazalo porazne podatke.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo da svaka deseta djevojčica/djevojka/žena u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno higijenskih potrepština, a trećina žena je prisiljena kupovati manje kvalitetne proizvode i riskirati infekcije. Uz nedostupnost menstrualnih potrepština, lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije, tu je sram i nerazumijevanje, a posljedično tome i izostanak s radnog mjesta, škole ili fakulteta. Ne smijemo dopustiti da zbog menstruacije djevojčice i djevojke osjećaju sram, ne idu u školu i propuštaju dio života!

Peticija se može potpisati i elektronski na LINKU.

-Pozivamo sve da podrže ovu inicijativu i da zajedno izborimo to da naša država ne oporezuje svoje žene za nešto što nije luksuz nego prijeka potreba- kažu iz SDP-a.

Velika Gorica nije izolirana od menstrualnog siromaštva!

-Dok se to ne dogodi pozivamo našeg gradonačelnika Krešimira Ačkara da se Velika Gorica pridruži gradovima poput Šibenika, Varaždina, Karlovca, Rijeke i drugih u borbi protiv menstrualnog siromaštva. Budimo i mi grad koji je osvijestio problem menstrualnog siromaštva i osigurajmo svojim učenicama u osnovnim školama na svojem području besplatne higijenske potrepštine za sve one djevojčice kojima one trebaju. Naše kćeri, buduće majke novih naraštaja to zaslužuju- poručuju iz goričkog SDP-a.

Podsjećaju da je u utorak usvojen prijedlog Proračuna za iduću godinu, glavnog dokumenta za život grada, u iznosu većem od 633 milijuna kuna samo pokazuje da bi to bio izdatak koji se ne bi niti osjetio, a pokrile bi se sve osnovne škole grada i okolice.

-O srednjim školama ovom prigodom nećemo govoriti, jer je njihov osnivač županija, tako da ćemo taj prijedlog ostaviti kolegicama u Županijskoj skupštini. Zahvaljujem se i kolegicama iz drugih stranaka što su nam se pridružile, jer ovo pitanje sasvim sigurno nije stranački obojeno. Tko god ima majku, kćer, suprugu, sestru ili djevojku ne može ostati imun na ovo pitanje- istaknula je Mlinar.

Podijeli