°C 2

SDP i MOST se usuglasili, zatražena izvanredna sjednica Gradskog vijeća

12.11.2020.

Juraj Odrčić

Gradsko vijeće Grada Velike Gorice trebalo bi se sastati u sljedećih 15 dana na izvanrednoj tematskoj sjednici koja bi imala samo jednu točku - Aktualna politička i gospodarska situacija u gradu Velika Gorica.
Rezultat je to dogovora oporbenih vijećnika u Gradskome vijeću koji prema Poslovniku s jednom trećinom potpisa vijećnika mogu zatražiti sazivanje izvanredne sjednice, što su jučer i učinili.

- Na inicijativu kluba vijećnika SDP-a, a potaknuti nedavnim događanjima koji su rezultirali uhićenjem Gradonačelnika, predsjednika Uprave i zaposlenice VG Vodoopskrbe radi sumnje na korupciju i namještanje natječaja u postupcima javne nabave za izvođenje radova na projektu Aglomeracije i drugih vitalnih gradskih projekata, posljedicama navedenih događaja na funkcioniranje Grada i zadovoljavanje potreba stanovnika, te minoriziranjem istih od strane Gradske uprave i prikazivanjem stanja  kao stabilnog – stoji u zahtjevu za sazivanjem izvanredne sjednice Gradskoga vijeća koji je podnio Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Damir Šimunić s potpisima oporbenih vijećnika.

Posljednja sjednica Gradskoga vijeća održana je 2. listopada i na njoj je SDP zatražio dopunu dnevnog reda upravo na ovu temu, no glasovima vijećnika HDZ-a, HSU-a, HSLS-a i stranke Bandić Milan 365 zahtjev SDP-a je odbijen zbog čega su oni i napustili sjednicu.

 -Predlažemo još jednu točku koja bi glasila: Aktualna politička i gospodarska situacija u Velikoj Gorici. Grad se našao u najvećoj krizi i najvećoj aferi u svojoj povijesti. Mislim da kao najveće predstavničko tijelo ne bismo smjeli olako prijeći preko toga - kazao je tada SDP-ov vijećnik Šimunić prije nego su napustili sjednicu.

Sve do 23. listopada o izvanrednoj sjednici nije se govorilo, a tada je na konferenciji za medije MOST Velike Gorice pozvao oporbene stranke da se ujedine u zahtjevu za izvanrednom sjednicom.

-Tražimo od svih stranaka, prvenstveno od oporbe, da idemo s tematskom sjednicom o tome tko vodi grad i kakvo je stanje u gradu. Idemo čim prije na sjednicu. Vidimo da HDZ i stranka Bandić Milan 365 ne žele razgovarati o toj temi. Prvenstveno se ovaj apel odnosi na SDP. Želimo skupiti dovoljno potpisa za tematsku sjednicu na temu političke i ekonomske situacije u Gradu Velikoj Gorici da stvarno doznamo tko vodi grad -rekao je Damir Slojšek.

Slojšek je tada rekao i da vjeruje kako će jednu trećinu potpisa, odnosno potrebnih 11 od 13 potpisa vijećnika iz oporbenih stranaka, prikupiti u tjedan dana. No, ovakav poziv nije „najbolje sjeo“ SDP-u koji je to protumačio kao preuzimanje njihove inicijative, MOST je kritiku prihvatio, a tri tjedna od tih događaja konačno su se usuglasili te bi dva mjeseca nakon prvog zahtjeva ova tema trebala pred vijećnike.

- Ovim putem zahvaljujemo se oporbenim vijećnicima kluba Most-a, Glas-a, HSS-a, SIP-a i HSP-a koji su svojim potpisima podržali zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća grada Velika Gorica – napisali su iz SDP-a u kratkoj objavi na društvenim mrežama.