Novosti Sport Događanja

Ruši se stara zgrada u dvorištu PŠ Lukavec: "Ovdje bi mogla niknuti nova građevina koja bi služila za razne aktivnosti mještana"

21.04.2024. / Maja Peranić

U Lukavcu su ovih dana krenuli radovi na uklanjanju stare derutne zgrade koja se nalazi u dvorištu tamošnje Područne škole. Riječ je o objektu koji već godinama nema svoju svrhu pa je Mjesni odbor Lukavec pokrenuo postupak njegova uklanjanja. Sredstva za uklanjanje građevine osigurana su iz proračuna Grada Velike Gorice, a nakon što se ukloni Lukavčani će dobiti prostor za neku novu namjenu.

Primarni razlog potrebe uklanjanja dvorišne zgrade je sigurnost mještana, posebno djece.

-Stražnja dvorišna zgrada Područne škole Lukavec već dosta vremena nema svoju svrhu postojanja. To je vrlo staro zdanje i prilično derutno, što se moglo primijetiti na prvi pogled. Kako se nalazila u dijelu dvorišta gdje su djeca boravila ne samo za vrijeme nastave već i nakon nje jer je tu i školsko igralište na otvorenom, zbog sigurnosnih razloga odlučili smo je srušiti - izvijestili su iz Mjesnog odbora Lukavec putem stranice lukavec.hr.

Nakon administrativnih postupaka prikupljanja potrebne dokumentacije za realizaciju tog projekta, s radovima se krenulo u petak, 19. travnja. Iz Mjesnog odbora već imaju i ideje kako iskoristiti prostor na kojem se nalazio objekt stare građevine kad je se potpuno ukloni.

-Osjećamo veliko olakšanje jer oslobađamo okružje škole te nestabilne građevine, ali ne bismo voljeli da tu završava njena priča. Naime, njena lokacija je postojeća i zacrtana u odgovarajućim aktima te je na njenom mjestu moguće napraviti neku novu koja bi jako obogatila svakodnevni boravak u školi. Ta nova građevina mogla bi poslužiti kao prostorija u kojoj bi se mogla održavati nastava Tjelesne i zdravstvene kulture, a i kao blagovaonica koju škola nema već djeca školski obrok blaguju u svojim učionicama i za svojim klupama. To nije samo naša želja već i potreba jer sama škola postoji već gotovo 80 godina i ima takav raspored učionica (prizemlje i kat), a zbog samog načina nekadašnje gradnje, ovi spomenuti, a obavezni dijelovi programa nastave, ponekad se ne mogu kvalitetno ostvariti - kažu iz Mjesnog odbora i dodaju kako bi nova građevina mogla bi unaprijediti život mještana Lukavca jer bi se u njoj mogle realizirati različite aktivnosti za više dobnih skupina.

-U našoj školici, okruženoj prekrasnim, velikim i zelenim parkom, mnoge su generacije završile svoje prve godine osnovnog školovanja. Uz malo volje i upornosti, još će mnoge generacije dolaziti u nju - školu po mjeri učenika - zaključili su Lukavčani.

(foto: Lukavec.hr)

Galerija slika

Ruši se stara zgrada u dvorištu PŠ Lukavec: "Ovdje bi mogla niknuti nova građevina koja bi služila za razne aktivnosti mještana" Ruši se stara zgrada u dvorištu PŠ Lukavec: "Ovdje bi mogla niknuti nova građevina koja bi služila za razne aktivnosti mještana" Ruši se stara zgrada u dvorištu PŠ Lukavec: "Ovdje bi mogla niknuti nova građevina koja bi služila za razne aktivnosti mještana"

Podijeli