Novosti Sport Događanja

Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“

19.11.2021. / Maja Peranić

Nakon što je u srijedu pred OŠ Eugena Kumičića održan prosvjed podrške učiteljicama koje na ulazu u školu nisu željele predočiti Covid potvrdu, o svemu se očitovala ravnateljica škole Snježana Ruklić. Budući da je od strane prosvjednika i sama bila prozvana, i kako tvrdi,verbalno vrijeđana te primila prijetnje sudom zbog „kršenja zakona“, objasnila je kako je kao ravnatelj dužna postupati prema propisima koje donose nadležne institucije, a škola niti prostor kod ulaska u dvorište škole nisu prigodno mjesto borbi za neke osobne stavove i mišljenja

-Prije svega želim se ispričati što u srijedu, 17. studenog, nisam dala izjavu pripadnicima sedme sile koju su tražili od mene. Novinari su došli do škole u vrijeme međusmjene kad su jedni učenici ulazili, a drugi izlazili iz škole te sam zbog nastalih okolnosti procijenila sam da je važnije kontrolirati situaciju i paziti na njihovu sigurnost-kaže na početku ravnateljica Ruklić.

Kako ističe, 12.studenog 2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja školi je proslijedilo Odluku nacionalnog stožera o uvođenju posebne sigurnosne mjere o obveznom testiranju dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova. Prema čl. IV te Odluke djelatnici su prilikom ulaska u prostor škole dužni predočiti odgovarajući dokument definiran tom istom točkom (EU digitalnu Covid potvrdu, potvrdu da su preboljeli COVID, negativan test na COVID i dr.)

Škola je, tvrdi ravnateljica, u suradnji s osnivačem, Gradom Velikom Goricom svim djelatnicima omogućila besplatno testiranje.

-Kod dolaska u školu dvije učiteljice (jedna u jutarnjoj, a jedna u poslijepodnevnoj smjeni) odbile su predočiti odgovarajući dokument pozivajući se na svoja prava o zaštiti osobnih podataka. Sukladno prethodno navedenoj Odluci zamoljene su da ne ulaze u prostore škole. Nakon toga one su pozvale policiju koja je došla i napravljen je zapisnik. Nakon odlaska policije obje su nasilno ušle u školu. Učiteljice nisu bile u kontaktu s učenicima i nisu održavale nastavu. Jedna je učiteljica ušla u razred i udaljila iz učionice drugu učiteljicu koja je bila određena za zamjenu, ali je na moju zamolbu ipak izašla van iz učionice-opisuje ravnateljica Ruklić situaciju koja se dogodila u srijedu.

Osobe u pratnji vrijeđale djelatnike škole

-Osobe koje su bile u pratnji učiteljica prilikom dolaska na posao verbalno su vrijeđale mene i djelatnike škole, prijetile nam sudom, zatvorom i otkazom i to sve pred učenicima i roditeljima u pratnji. Također su neovlašteno snimali cijelu situaciju, iako su bili nekoliko puta zamoljeni da to ne rade. Pritom su se pozivali na Ustav, različite zakone i propise, konvencije i sl. dovodeći u pitanje postupanja mene kao ravnatelja u ovoj situaciji-naglasila je dodavši kako kao je kao ravnateljica škole sukladno Zakonu odgovorna za zakonitost rada škole.

-Ravnatelj škole, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi je odgovoran za zakonitost rada škole. Tim istim Zakonom određeno je što ravnatelj treba raditi tj. treba raditi sukladno svim propisima koje donose nadležne institucije. Po tom istom Zakonu ravnatelj ne može propitkivati iste ili postupati drugačije jer misli da nisu zakonite, ustavne i sl. Svaka osoba ima pravo na svoje mišljenje i donijeti svoj sud o ustavnosti i zakonitosti nekog propisa ili odluke, ali nitko nema pravo to svoje mišljenje nametati drugome i kršiti njegova prava, a pogotovo ne nekoliko ljudi kao što je u ovom slučaju. Postoje institucije koje će odlučiti o ustavnosti i zakonitosti pojedinog propisa i odluke, a dok oni to ne odluče ravnatelji su se dužni pridržavati istih. Stoga smatram da su nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio u srijedu „upućeni na krivu adresu“-naglasila je.

Škola nije mjesto za borbu za osobna uvjerenja

-Smatram da poštivajući propise, zakone i odluke nadležnih institucija štitim svoju državu Republiku Hrvatsku koja je nastala na žrtvama i životima branitelja kojih se danas sjećamo. U srijedu mi je bilo upućeno pitanje što ću reći svojim unucima gdje sam bila 2021. Nisam odgovorila, ali danas znam što ću reći. Reći ću im da sam branila demokraciju svoje Republike Hrvatske kao vladavinu volje većine.

Škola niti prostor kod ulaska u dvorište škole nisu prigodno mjesto borbi za neke osobne stavove i mišljenja. Škola je mjesto u kojem učenici prije svega ostvaruju svoje pravo na obrazovanje, mjesto u kojem će se osjećati sigurno. Želim postaviti nekoliko pitanja, a svatko neka za sebe odgovori kako hoće. Gdje su u srijedu bila prava učenika OŠ Eugena Kumičića (a i drugih škola koliko čujem)? Na osnovu kojih prava, zakona i konvencija im je netko to uskratio? Na osnovu kojeg propisa ili zakona netko ima pravo zbog svojih stavova uskratiti prava učenika? Zašto smo se ja i moji djelatnici morali na svom poslu osjećati neugodno i bili verbalno izvrijeđani? Zašto sam ja morala gledati strah i nevjericu u očima svojih učenika dok je policija dolazila u školu i dok su se prilikom ulaska u školu provlačili među odraslim osobama kojima tamo nije bilo mjesto?

Dobra suradnja s učiteljicama

Osobno mi je žao zbog događaja koji su se jučer odvijali pred školom i u školi, tim više što o dvije učiteljice koje su odbile pokazati odgovarajući dokument za ulazak u školu kao ravnatelj imam pozitivno mišljenje. Nikada nismo imale nikakvih sukoba ni na profesionalnom ni na osobnom nivou.

Na kraju želim istaknuti da sam izuzetno ponosna na svoju stručnu službu, učitelje i ostale djelatnike. Ponosna sam na njihovu izuzetnu profesionalnosti u obavljanju svojih poslova u situaciji u kojoj smo se u srijedu našli. Veliko hvala na podršci koju su mi u srijedu pružili na poslu, a i nakon toga-zaključil je ravnateljica Ruklić.

Galerija slika

Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“ Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“ Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“ Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“ Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“ Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“ Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“ Ravnateljica Kumičića nakon prosvjeda: „Nezadovoljstvo i revolt koji se dogodio upućeni su na krivu adresu!“

Podijeli