°C 2

Ravnateljica DV-a Žirek: Poduzimamo sve epidemiološke mjere, situacija je pod kontrolom

18.09.2020.

Ivana Ćurić

S početkom rada u punom kapacitetu vrtića i škola, nažalost, nije dugo prošlo do prvih slučajeva koronavirusa u  obrazovno-odgojnim ustanovama u našem gradu i okolici. Početkom ovog tjedna u samoizolaciju je upućena jedna vrtićka skupina Dječjeg vrtića Žirek u kojoj je odgojiteljica pozitivna na COVID-19, a danas je stigla vijest kako je još jedna skupina istog vrtića također u samoizolaciji jer je grupu pohađalo dijete koje je također pozitivno.

Neslužbeno doznajemo kako je riječ o dva povezana slučajeva, oboljele osobe imaju blage simptome, a kakva je situacija u vrtiću upitali smo ravnateljicu DV-a Žirek.

-Poduzeli smo sve mjere koje možemo, odmah smo obavjestili nadležne službe potom i roditelje, a s obzirom da su dvije skupine u samoizolaciji moram priznati da je situacija pod kontrolom, u stalnom smo kontaktu sa Stožerom civilne zaštite i epidemiolozima, glavna medicinska sestra ulaže maksimalne napore u svoj rad. Roditelji su razumno prihvatili situaciju i nismo zasad imali nikakvih problema, ovim putem im se zahvaljujem na razumjevanju u ovoj situaciji-rekla je ravnateljica DV Žirek Sandra Crnić.

Ravnateljica DV-a Žirek Sandra Crnić

Mjesta panici nema, ostale vrtićke skupine redovno pohađaju programe, i među njima nema većih izostanaka djece.

-Djeca iz drugih skupina redovno dolaze u svoje sobe, ovih dana otprilike po dvoje djece možda izostaje iz vrtića, većinom jer su roditelji trenutno doma pa preventivno ne dovode djecu. U našim objektima programe pohađa šestotinjak djece, to je 1200 roditelja, više od sto zaposlenika i kad uzmete u obzir brojke nije čudno da se negdje u tom broju ljudi pojavio virus. Jesen je tek počela i mislim da ćemo morati naviknuti i naučiti živjeti s ovakvim situacijama i snalaziti se kako najbolje znamo. Mi i dalje vodimo brigu o našim prostorijama, redovno čistimo, dezinficiramo i pridržavamo se svih preporučenih mjera kako bi zaštitili što više i djecu i djelatnike-dodala je ravnateljica.

Epidemiolog pojasnio zašto nekad u samoizolaciju idu svi, a nekad ne mora nitko

Podsjetimo, prije slučajeva u "Žireku", korona se pojavila i u privatnom vrtiću Didi, OŠ Velika Mlaka i OŠ Odra gdje je jedan cijeli razred prvašića u samoizolaciji. S druge strane, epidemiolog Bernard Kaić za Dnevnik.hr izjavio je kako je dobra vijest što se za sada nije dogodio slučaj prijenosa u razrednim odjelima i skupinama u vrtiću te pojasnio zašto nekad u samoizolaciju moraju svi, a nekad ne mora nitko.

Procjenu o tome idu li drugi učenici u samoizolaciju ako je netko u razredu obolio, a zarazio se izvan škole, donosi teritorijalno nadležni epidemiolog na temelju informacija o situaciji u školi i o oboljelom djetetu, u suradnji s upravom škole i po potrebi s liječnikom školske medicine. Nekad tako idu sva djeca iz razreda gdje se pojavi zaraženi učenik te roditelji, a u nekim slučajevima ne ide nitko, što javnost pomalo zbunjuje.

- Naravno, ako u razredu ima 30 djece i mijenjaju raspored sjedenja pa je bolesno dijete u prenapučenom razredu mijenjalo mjesto, nema druge nego cijeli razred staviti u karantenu/samoizolaciju - kaže Kaić. Također, u situacijama kad se ne održava odgovarajući razmak u učionici, a bolesno dijete bilo je asimptomatsko tijekom boravka u školi, dolazi u obzir smatrati bliskim kontaktima i staviti u karantenu samo djecu koja se nalaze u neposrednoj blizini bolesnog djeteta u učionici. Dolazi u obzir i cijeli razred ostaviti u školi uz pojačani nadzor zdravstvenog stanja-obrazložio je epidemiolog za Dnevnik.hr.