°C 25

Raste broj turističkih dolazaka u Županiji, Gorica među najposjećenijim gradovima

14.05.2019.

Petar Brnada

Nakon rekordne 2018. godine, Zagrebačka županija nastavlja bilježiti rast turističkog prometa i u 2019. godini, pa tako u prva četiri mjeseca ove godine Županija registrira 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini.

-Od ukupno 43.115 turističkih noćenja inozemni gosti su ostvarili njih 26.958, a bilježi se osjetan porast gostiju iz Kine i ostalih azijskih zemalja, nakon čega slijede gosti iz Italije, Bugarske i Njemačke- kazali su iz Županije te dodali da se broj dolazaka popeo na 24.099 pri čemu su strani gosti ostvarili njih 15.498 a domaći 8601.

Pri tome iz Županije naglašavaju da je među najposjećenijim gradovima u prva četiri mjeseca ove godine upravo naša Velika Gorica koja se nalazi u društvu Samobora, Ivanić-Grada, Svete Nedelje i Zaprešića koji također bilježe veliki broj turističkih posjeta i noćenja.

-Novi oblici ponude i turističkih proizvoda koji se razvijaju u turizmu Zagrebačke županije poput „City breka-a“, kulturnog turizma, eno - gastronomije, zdravstvenog turizma, cikloturizma te pustolovnog turizma, razlog su ovakvih pozitivnih rezultata“ – izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Kako je dodala Alilović, sve više gostiju želi živjeti zdravije, dinamičnije, s puno kretanja, doživjeti nove autentične i tradicionalne doživljaje, osjetiti eno gastronomsku ponudu, provoditi puno više vremena u prirodi, a to itekako mogu u zelenom zagrebačkom prstenu.

Iz Zagrebačke županije najavljuju da će i ove godine financijski podržati različite projekte u turizmu. Tako je upravo u tijeku milijun kuna vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu, kao i 1,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje razvoja javne turističke infrastrukture poput kongresnih centara, igrališta, klizališta, zabavnih parkova, šetnica, šumskih i biciklističkih staza i sl.

-Uskoro se očekuju i raspisivanje natječaja za poduzetnike u turizmu kojim će se dodijeliti milijun kuna bespovratnih sredstava za povećanje standarda kvalitete i ponude već postojećih hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata koji nude uslugu smještaja. Informacije o svim spomenutim natječajima dostupne su na web stranicama Zagrebačke županije- otkrivaju iz Županije.

Podsjetimo, Zagrebačka županija u 2018. godini zabilježila je 122.922 turističkih dolazaka, što je za 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine (87.139). Porastao je i broj noćenja za 33 posto i to sa 154.345 na 204.818.