Novosti Sport Događanja

Rampa na pružnom prijelazu Mraclin opet u kvaru, čeka se odgovor HŽ-a

30.08.2021. / Maja Peranić

Ponovo je došlo do problema s rampom na željezničko cestovnom prijelazu u naselju Mraclin. Kako javljaju mještani, rampa opet ne radi. Mraclinci stoga upozoravaju vozače, mještane i prolaznike na pojačan oprez prilikom prelaska preko pruge.

Ovo je još jedan u nizu kvarova koji su na rampi u Mraclinu zabilježeni ove godine. Prvi je otklonjen u ožujku, drugi sredinom kolovoza, da bi se nakon nepuna dva tjedna rampa opet pokvarila. U posljednjem slučaju rampa se spuštala iako prugom nije prolazio vlak, sada se izgleda uopče ne spušta bez obzira što vlak prugom prolazi što je još opasnija situacija.

Upit o stanju rampe na pružnom prijelazu Mraclin poslali smo u Hrvatske željeznice od kojih čekamo odgovore na pitanja kada će ovaj kvar biti otklonjen kao i što će se poduzeti kako bi se spriječili novi kvarovi na rampi.

Dok čekamo odgovor, podsjećamo kako su nam ranije iz HŽ-a opisali kakav je postupak strojovođe prilikom ovakvih i sličnih kvarova.

-U slučaju izvanrednog događaja ili kvara uređaja kako je bio slučaj u Mraclinu, a zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, strojovođa postupa u skladu s Pravilnikom o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom, odnosno prije nailaska na željezničko-cestovni prijelaz osiguran uređajem mora zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko prijelaza i nakon davanja zvučnog signala, nastavlja vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko prijelaza te potom nastavlja vožnju najvećom dopuštenom brzinom-rekli su tada iz HŽ-a

Također, upozorili su na dodatan oprez svih sudionika u prometu, a posebno na to da ne zaobilaze polubranike i branike bez obzira radi li se o kvaru ili ne, jer vlak je uvijek brži.

(foto: Mraclin.hr)

Podijeli