Novosti Sport Događanja

Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu

01.11.2020. / Maja Peranić

Start-up tvrtka Iddi iz Zagreba pokrenula je proizvodnju električnih romobila. Bit će to prvi takav hrvatski proizvod, ponudit će inovativne sadržaje i mogućnosti romobila kao prijevoznog sredstva, a prvi prototipovi slažu se u garaži obiteljske kuće u Velikoj Gorici.

Garaža obiteljske kuće u Kurilovcu postala je mjesto razmjene ideja, kreativnosti i proizvodnje. Upravo ondje nastaje inovativan proizvod – prvi hrvatski električni romobil. Nije riječ o samo još jednom električnom romobilu, prijevoznom sredstvu koje je danas sve popularnije za korištenje i rekreaciju, bit će to, kako nam objašnjavaju njegovi kreatori, proizvod koji će pružiti brojne nove mogućnosti korisnicima.

Romobil su nam predstavili Nikolina i Boris Tarnovski - bračni par iz Velike Gorice koji je dio mladog kreativnog tima okupljenog u start-up Iddi sa sjedištem u Zagrebu. Tvrtku su pokrenuli ove godine i bez obzira na vrlo nezahvalno razdoblje za pokrenuti biznis, svoju su ideju odlučili sprovesti u djelo.

Pokrenuli start-up

-Naša tvrtka se bavi razvojem i izradom inovativnih elektroničkih rješenja. Osnivače čine mladi entuzijasti koji imaju znanje iz područja elektronike, elektrotehnike, strojarstva i srodnih područja, volju i ideju proizvesti nešto svoje, hrvatsko i pritom riješiti problematiku kojom se susreću korisnici električnih romobila- objasnili su nam.

Tako je trenutno u nastajanju proizvod Rolla – sinonim za paket koje čine električni romobil, punionica i pripadajuća mobilna aplikacija, dizajnirani i izrađeni u Hrvatskoj. Počeci proizvodnje, sastanci i ideje nastaju u garaži u Kurilovcu gdje se trenutno nalazi i prototip prvog hrvatskog električnog romobila.

-Sjedište naše tvrtke je u Zagrebu, naše kolege su iz Zagreba, osim nas dvoje koji smo iz Gorice. Boris je glavni konstruktor, zadužen od modeliranja u programu, narudžbe dijelova, dogovore s dobavljačima do fizičke izrade prototipa. Trenutno se izrađuje tu, a sada smo u fazi pronalaska prostora koji bi bio adekvatniji. Dijelovi se daju tvrtkama na izradu, a on se onda sklopi ovdje. Ovo nam je najadekvatniji prostor i tjedne sastanke i testiranja održavamo ovdje. Također se i po Gorici imamo kuda provozati i isprobati romobil- objasnila nam je Nikolina.

Od trenutno konstruiranog prototipa A kojeg smo imali priliku vidjeti, do proizvoda koji će biti plasiran na tržište ima još koraka. Prvi model je tu kako bi se odradili potrebni testovi nakon čega će se izraditi prototip B koji će imati veće gume i puno jači motor da bi finalni proizvod prototip C pružio sve mogućnosti koje su njegovi kreatori zamislili: doseg do 50 km, odnosno do 2 sata kontinuirane vožnje jednim punjenjem, kotač promjera 11 cola, snagu motora od 500W, što predstavlja inovaciju među električnim romobilima.

Siguran za vožnju, prilagođen za uzbrdice

Upravo te karakteristike omogućit će dodatnu sigurnost pri vožnji, kretanje uzbrdicama te prilagodbu konceptu najma za koji je proizveden.

-Prvo što smo htjeli napraviti je da naš romobil bude siguran na cesti za onoga tko ga koristi i za sve ostale. Kreiran je za koncept najma. Napravili smo vrlo robusnu, čvrstu konstrukciju sa svim žicama skrivenim unutar konstrukcije kako ne bi došlo do loma, vandalizma, da sve što je moguće, svi utjecaji koji mogu uništiti romobil i onemogućiti njegov rad, da to svedemo na minimum- objasnila nam je Nikolina.

Što se tiče sigurnosti, romobil će imati ugrađene pokazivače smjera te ograničenje brzine kretanja s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi.

-Prva stvar zbog kojih romobili predstavljaju opasnost na cesti je jer nemaju pokazivače smjera. Također mislili smo na sigurnost u pogledu limitacije brzine kretanja. Postojat će jedan sklop koji će prepoznavati putem navigacije gdje ste, ako ste negdje u gradskom središtu, na nekom trgu, onda će vam romobil smanjiti dostupnu brzinu kojom se smijete voziti. Ako je to riva, ili negdje gdje je veća koncentracija ljudi, nećete se moći voziti na maksimalnih dopuštenih 25km/h, nego 5 ili 10 km/h-kaže nam Nikolina.

Kao što smo spomenuli, romobil će biti prilagođen uzbrdicama.

- Jedna od stvari koje želimo je da romobil može ići uzbrdo. Od tri razine romobila koje imamo na tržištu svi jako, jako teško idu uzbrdo. A s obzirom da želimo biti prilagođeni konceptu najma, jako nam je bitno, s obzirom na Lijepu Našu, da može ići uzbrdo. Da bude zabavnije, a to je i prednost je u odnosu na konkurenciju.

S romobilom u turistički obilazak

Upravo taj koncept najma ono je po čemu će ovaj proizvod biti specifičan. Tvrtka ga planira plasirati na brojne turističke lokacije diljem Hrvatske kako bi pružili posjetiteljima, turistima, mogućnost obilaska gradova, znamenitosti, događanja, prirodnih ljepota – s električnim romobilom. Zvuči doista zabavno i uzbudljivo: putem aplikacije unajmite romobil, podignete ga na punionici i vozite, a on vam usput i predlaže što zanimljivo možete posjetiti!

-Naša namjera je suradnja s turistički orijentiranim tvrtkama, hotelima, marinama, kampovima. Kad posjetitelj uzme romobil može ići u razgledavanje. Zadatak aplikacije je da mu prikaže što sve mu je dostupno u okolici, ne samo same znamenitosti nego i koncerte, manifestacije sve što bi ga moglo zanimati- kaže Nikolina.

Već su potpisana tri ugovora za distribuciju električnih romobila s punionicama koje će ovaj mali Start up isporučiti do 1. svibnja 2021. Lokacije su vrlo atraktivne Plitvice gdje će se punionice s romobilima postaviti na dva punkta te gradić Premantura koji će romobile za najam pružiti u sklopu hotela.

-To su tri ugovora koja su dogovorena, imamo još dodatnih pisma namjere, imamo interesa dosta, zapravo su to sve dogovoreni poslovi prije nego što smo imali fizički proizvod. Svima se sviđa koncept, imamo velik interes, ali trenutno su to samo pisma namjere jer zasad nam financije ne dopuštaju da napravimo toliko veliku količinu proizvoda – objasnili su Nikolina i Boris.

Velik interes za romobile

Do proljeća iduće godine planiraju proizvesti 40 romobila i 8 punionica kako bi zadovoljili prvotne ugovore, a ako financije budu dozvoljavale, nastojat će se realizirati i više.

-Poanta je da postoji velik interes za tako nešto i po svim i najpesimističnijim proračunima bismo zapravo kroz dvije godine sve uspjeli financijski riješiti da čak nismo na nuli nego u plusu- kazala nam je Nikolina koja je i zadužena za financijski i ekonomski dio tvrtke Iddi.

Proizvodna cijena prvog prototipa skuplja je od daljnjih modela zbog brojnih silnih dijelova koji se proizvode, stoga se procjenjuje na 15-ak tisuća kuna. U konačnici, cijena romobila s punionicom kretala bi se oko 10-11 tisuća kuna. Punionica će biti bazno mjesto za pet romobila, a moći će se i nadograđivati prema potrebi.

Sve se rješava putem aplikacije

Za sam najam romobila od velikog će značaja biti mobilna aplikacija koja se također proizvodi unutar iste tvrtke Iddi d.o.o.

-Aplikacija već postoji, usavršavamo je. Imamo početni zaslon na kojem odaberemo punionicu, romobil, pozove se i "starta" se. Upale se svjetla na romobilu i može ga se ići voziti. Romobil je povezan s aplikacijom i s mobitelom, ima i bežični punjač unutra kojim se i mobitel može puniti jer on uvijek mora biti upaljen. Preko mobitela se može pauzirati vožnja, staviti romobil u mirovanje, recimo pri odlasku u kafić, restoran i slično- objasnio nam je Boris.

Početna cijena za podizanje romobila bi bila 5 kuna, 1,10kn/min plaćalo bi se aktivno korištenje, dok bi u mirovanju cijena bila 0,69kn/minuti, no cijene su još podložne korekcijama i ovise o lokacijama na kojima se romobili nalaze. Način plaćanja bit će putem Googlea, Apple payja ili kreditne kartice. Svaki romobil bit će povezan na GSM mrežu i imati lokator pa se uvijek može pratiti i u slučaju krađe locirati.

Hrvatski romobil na vanjskom tržištu

Ova mlada i inovativna ekipa doista je mislila na sve pa tako ovaj proizvod, kakvog u Hrvatskoj dosad nije bilo, planiraju plasirati i na vanjsko tržište.

-Naravno da razmišljamo o vanjskom tržištu. Trenutno smo fokusirani na Hrvatsku jer želimo po cijeloj Hrvatskoj raširiti mrežu naših romobila, što ne uključuje samo turistička mjesta na moru, već i Slavoniju. Cijela Hrvatska pruža mogućnosti za s ovakvim nečim ići u razgledavanje koje je samo po sebi zabavno svakome tko proba. Koliko god na početku bili skeptični, s romobilom možete ući u kafić, staviti ga kraj sebe, nema parkiranja, gužvi, zapravo je jako praktično prijevozno sredstvo– objasnila je Nikolina i dodala kako bi romobile ponudili i Velikoj Gorici.

-Moja je želja da pokušamo ostvariti suradnju i s velikogoričkim hotelima, neki nisu blizu centra pa da pruže posjetiteljima romobil kao sredstvo do centra grada. A onda ćemo vidjeti za europske gradove, možda radije za male gradiće koji su lijepi, a za njih se možda i ne zna. Oni tako promiču nas, a mi njih i to onda bude lijepa priča- kazala je Nikolina.

Mladi i poduzetni

Kada razgovarate s ovim poduzetim i doista inspirativnim mladim ljudima, ne preostaje vam ništa drugo nego pohvaliti cijeli projekt od ideje do proizvoda, i cijele, kako je Nikolina rekla, "lijepe priče" koja će, uvjereni smo u to imati uspješan nastavak. Jer okupila se ovdje doista vrijedna i obrazovana ekipa koja se, kako su nam rekli, "šarafljenjem" po garažama bavi od malih nogu.

-To je ekipa koja doma sama "šarafi" i sve što ne zna. sazna si. Svi smo željni napraviti nešto svoje, nešto hrvatsko, svojim rukama, a kad imaš takvu ekipu, nije teško niti kad imamo sastanke do ponoći ili jedan ujutro ili sastanke nedjeljom jer neki rade na redovnim poslovima dok se ovo sve ne pokrene, neki i studiraju još pa im je ovo još nešto dodatno. Ali kad zaista vjeruješ u nešto i želiš nešto, onda ti nije teško- kazala je naša sugrađanka Nikolina.

Upregnuti svoje znanje, kreativnost, zasukati rukave i pokrenuti nešto svoje kao što je njihov start-up, u ovim vremenima većini nas možda se čini nemogućim. No, njihov primjer je primjer iz našeg susjedstva i pokazatelj da među nama čuče inovatori, znanstvenici, pokretači nekih novih ideja za bolju budućnost. Budimo hrabri i slijedimo njihov primjer.

 

 

 

 

Galerija slika

Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu Prvi hrvatski električni romobil nastaje u garaži start up-a u Kurilovcu

Podijeli