°C 6

Provaljivao u kuću pa probudio vlasnike i pobjegao bez plijena, iz garaža odnijeli 30 000 kuna vrijedan alat

23.10.2020.

Petar Brnada

Velikogorička policija u proteklih sedam dana evidentirala je čak četiri kaznena djela provale u kuće od kojih su tri rezultirala visokom materijalnom štetom, dok je u jednom slučaju lopov odustao od krađe kada je uočen od strane vlasnika.

Upravo ta provala u kojoj je deblji kraj ipak izvukao provalnik dogodila se preko vikenda od 16. do 18. listopada u samom gradu u Ulici kneza Ljudevita Posavskog. U policiji smo doznali da je lopov pokušao provaliti u kuću koja je u vlasništvu 45-godišnjeg muškarca no čini se da je u svom pokušaju bio previše glasan.

-Utvrđeno je da je nepoznati počinitelj pokušao obiti i otvoriti ulazna vrata kuće, a potom i vrata terase. Zbog nastale buke uzbunio je ukućanina koji je ubrzo uočio počinitelja. Provalnik je potom pobjegao u nepoznato- rekli su nam u PP Velika Gorica.

Jedna provala dogodila se i u Dubrancu gdje se u vremenu od 7 do 16:30 sati lopov okomio na kuću u vlasništvu 47-godišnjeg mještanina.

-Nepoznati počinitelj prišao je prozoru kuće te zavlačenjem alata isti obio pa ušao u kuću gdje se kretao po svim prostorijama. Nakon što je ispremetao stvari otuđio je više komada zlatnog nakita, a potom se udaljio u nepoznato. Šteta se cijeni na 7000 kuna- rečeno nam je u policiji.

U proteklom tjednu zabilježene su i dvije značajne krađe alata iz šupa i garaža, a obje su se dogodile u Velikoj Kosnici i to u istom vremenskom razdoblju.

Jedna od provala dogodila se tijekom noći s 20. na 21. listopada kada je nepoznati lopov iz otključane drvene šupe izvršio krađu više komada bušilica, motornih pila, štemerica itd., ali i krađu bicikla. Drvena šupa koja je bila nezaključana nalazi se u vlasništvu 40-godišnje hrvatske državljanke, a šteta nastala ovim kaznenim djelom nije mala te se radi o 15 tisuća kuna.

Druga provala dogodila se u vremenu od 19. do 22. listopada što konkretno može značiti da se dogodila iste noći kada i prva provala.

Tom prilikom je nepoznati počinitelj iz nezaključane garaže koja je osigurana metalnim, ali nezaključanim vratima, otuđio dvije motorne pile, brusilicu, bušilicu, ubodnu pilu, električne škare, pneumatsku bušilicu, motorni trimer te motorno svrdlo za bušenje rupa.

Šteta je i u ovom slučaju velika jer se također radi o iznosu od oko 15 000 kuna. S obzirom da su u oba slučaja garaža i šupa bile nezaključane iz policije još jedanput apeliraju na samozaštitno ponašanje građana kako bi se lopovima barem djelomično otežao posao.