°C 14

Proštenje u Vukovini planira se kao i prijašnjih godina, u četvrtak počinje devetnica

04.08.2020.

Ivana Ćurić

Bliži se blagdan Velike Gospe, a u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, tim povodom u četvrtak počinju devetnice.

Mnogi su se i pitali hoće li biti proštenja i pratećih sadržaja na blagdan Velike Gospe s obzirom na situaciju uvjetovanu korona virusom, no o svemu će konačnu odluku dati Stožer za civilnu zaštitu RH, iako su iz mjesne samouprave i Grada najavili kako trenutno planiraju sve kao i prošlih godina.

-Vezano uz ovaj događaj imali smo sastanak s predstavnicima župe, policije, mjesnog odbora i kako sada stoje stvari misno slavlje i prateće proštenje bit će kao i svake godine do sada, a hoće li biti kakvih posebnih mjera s obzirom na situaciju s koronom to ćemo znati nakon prijave događaja i dobivanja uputa iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, sve ovisi o mjerama koje će biti na snazi 15. kolovoza i uputama koje Stožer propiše-rekli su nam iz Gradskog odjela za promet i komunalne djelatnosti.

Devetnicu predvodi vlč. Pavlaković

Devetnica u čast gospe Vukovinske započet će molitvom krunice u četvrtak, 6. kolovoza, u 19 sati, a misno slavlje počinje u 19,30 sati. Svakoga dana za vrijeme trajanja devetnica imate priliku pristupiti sakramentu ispovijedi. Ove godine devetnice će predslaviti prečasni Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Vlč. Pavlaković je rođen 1982. godine u Karlovcu. Godine 2000. upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao student laik, nakon čega ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao svećenički kandidat Zagrebačke nadbiskupije. Teološki studij završio je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Za vrijeme đakonskog praktikuma obavlja službu odgojitelja u Međubiskupijskome sjemeništu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 2006. godine. Kao svećenik do sada je obavljao sljedeće službe: tajnik zagrebačkoga nadbiskupa (2006.), župni vikar u župi Svete Obitelji u Zagrebu (2007.), župni vikar u župi sv. Petra apostola u Zaprešiću (2007. – 2011.), te upravitelj župe sv. Petra i Pavla u Kašini (2011. – 2016.). Trenutno vrši službu rektora Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu. Osim što predslavi ovogodišnje devetnice u Vukovini, također će slaviti i središnju svetu misu na sam blagdan Velike Gospe u Vukovini čija je župna crkva jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Kontinentalnoj Hrvatskoj.