Novosti Sport Događanja

Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik

08.12.2017. / Maja Peranić

400 godina školstva u Turopolju i Osnovne škole Eugena Kvaternika proslavljeno je danas svečanom priredbom održanom u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

Od početka obrazovanja i prvih školskih klupa, prvih đaka te prvih učitelja na velikogoričkom području prošla su puna 4 stoljeća. Davne 1617. godine na jednom Turopoljskom spravišću, Plemenita opčina Turopoljska donijela je odluku o osnivanju škole na ovim prostorima. Odlučeno je tada da će svaka obitelj izdvajati četvrtinu žita kako bi se skupilo za plaću učitelju – osobi koja će podučavati mlade naraštaje. Tako je nastala prva škola u Turopolju čiji je pravni nasljednik Osnovna Škola Eugena Kvaternika koja se današnjom proslavom uključila u obilježavanje ovog velikog jubileja.-Prošlo je mnogo godina od pera koje se koristilo prije 400 godina do kemijske, od papirnatih oblika imenika pa sve do današnjih dana kada ga više nemamo u takvom obliku, nego su tu tableti i e-dnevnici. Puno se toga promijenilo. Školstvo teži usavršavanju. Napreduje obrazovanje, mijenja se kurikulum, plan i programi tako da i mi kao škola težimo tim koracima – rekla nam je ravnateljica OŠ Eugena Kvaternika, prof. Monika Brleković.

Pozdravivši prisutne uzvanike i goste istaknula je osobit ponos na kvalitetan rad svih djelatnika koji su danas i nekad radili u školi i podučavali mnoge generacije. Zahvalila se i ravnateljima koji su vodili školu u proteklim razdobljima i uložili mnogo truda kako bi se škola razvijala.

Okupljene je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Krešo Ačkar istaknuvši kako Grad Velika Gorica sustavno ulaže u školstvo na svome području.

-Grad smo prijatelj djece i jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svim osnovnoškolcima osigurava besplatne udžbenike, radne bilježnice, sve što se tiče potrebnoga pribora. Organiziramo i putem kluba mladih besplatne instrukcije, profesionalne orijentacije. Tu su i projekti izgradnje škola i vrtića, sportskih dvorana. Upravo se završava školska kuhinja u OŠ Habdelić, tako da s time upotpunjavamo i završavamo jedan lijepi proces – rekao je Ačkar čestitavši učiteljima i učenicima jubilej školstva u našem gradu.

Na svečanoj priredbi prezentirana je povijest Osnovne škole Eugena Kvaternika i njen razvoj kroz godine od samih početaka do danas. Škola je to koja broji oko 700 učenika u matičnoj i dvije područne škole PŠ Lukavec i PŠ Dubranec.

 

U proteklim je godinama uređen ulazni hol te dvorište matične škole. Prva je to škola u Hrvatskoj koja je ugradila lift za osobe s invaliditetom i jedina s njime u široj okolici. Krase je brojni uspjesi učenika i učitelja, sportaša, a može se pohvaliti i s odličnom suradnjom sa zajednicom, roditeljima, župom, umirovljenicima.

-Sretna sam i ponosna što u školi imamo kvalitetan kadar, radimo na tome i na međuljudskim odnosima. Ponosna sam na svoju školu. Imamo 12 mentora, 4 savjetnika, 1 doktora znanosti. Mislim da je to jedna lijepa brojka. A kvalitetan učitelj znači i kvalitetan učenik-istaknula je ravnateljica Brleković.

Prezentaciju o školi, kroz koju je vodila profesorica hrvatskog jezika Ivana Dubovečak, pratilo je devet točaka u kojima su učenici Kvaternika pokazali da njihova škola nije samo mjesto u kojem se uči, nego i pleše, pjeva, svira, glumi... Izveli su tako nekoliko plesnih točaka, folklornih plesova i kratkih igrokaza razdragavši okupljenu publiku.

U predvorju Pučkog učilišta bila je pak postavljena izložba starih fotografija i dokumenata koji svjedoče o minulim vremenima, razredima, đacima i učiteljima, ocjenama i svjedodžbama. Svemu onom što se, iako ostaje daleko u djetinjstvu, doista nikad ne zaboravlja.

Galerija slika

Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik Proslavljeno 400 godina školstva i OŠ Eugen Kvaternik

Podijeli