Novosti Sport Događanja

Projekt REPLACE u Velikoj Gorici: Stare sustave grijanja i hlađenja zamijenite ekološki prihvatljivijim

01.03.2021. / Maja Peranić

Grad Velika Gorica odlučio je sudjelovati kao pilot grad u projektu REPLACE. Riječ je o projektu financiranom od strane Europske unije iz programa Horizon 2020, a kojim se zagovara efikasno, ekonomski isplativo, čisto i ekološki prihvatljivo grijanje i hlađenje, a posebno se okreće potrošačima. Projekt će u suradnji s Gradom provoditi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

-Cilj projekta REPLACE u Velikoj Gorici je motivirati i podržati korisnike da zamijene svoje stare sustave grijanja i hlađenja okolišno prihvatljivijim alternativama koje imaju izravan utjecaj i na smanjenje zagađenja zraka. Tako na području Grada od 17.923 kućanstava oko 65 % kao energent koriste drva, 2% još uvijek lož ulje, 27% plin, 1% ukapljeni zemni plin dok ostali koriste pelete i brikete-ističu iz REGEA-e koja će u suradnji s Gradom provoditi REPLACE kampanje koje će donijeti klimatski prihvatljiva rješenja za grijanje i hlađenje izravno korisnicima kroz različite edukativne aktivnosti.


Jedna od aktivnosti je postavljanje info kutka o projektu REPLACE u zgradi VG Goričanke na adresi Ul. kneza Ljudevita Posavskog 45. Na samom ulazu u zgradu bit će postavljen informacijski kutak za građane Velike Gorice s brošurama i letcima projekta REPLACE te tehničkim materijalima od proizvođača opreme koji se bave ugradnjom sustava na obnovljive izvore energije. Info kutak će biti opremljen eksponatima dizalice topline te solarnim kolektorima, predstavljat će polazišno mjesto edukacije i informiranja o sustavima grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije.

-Info kutak je zamišljen kao mjesto na kojem svaki građanin Velike Gorice može potražiti informacije koje ga zanimaju, a koje su mu potrebne kako bi njegov život bio kvalitetniji i energetski učinkovitiji. Mjesto je to koje građanima omogućava da na brz i jednostavan način dođu do informacija o aktualnim nacionalnim natječajima za obiteljske kuće  (povećanje energetske učinkovitosti, ugradnja sustava obnovljivih izvora energije) te o aktualnim natječajima Grada Velike Gorice. Info kutak će se sukladno dinamici projekta nadopunjavati korisnim i aktualnim informacijama-naglasili su iz agencije i dodali:

-Svjesni kako je informiranje građana jedan od osnovnih načina djelovanja za energetski održiv razvoj našeg društva, ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane Velike Gorice da posjete izložbeni prostor projekta REPLACE-poručuju iz Regionalne energetske agencije.

Više informacija dostupno je ovdje.

Podijeli