Novosti Sport Događanja

Profesorica Sanja Božinović vodit će novu izvannastavnu aktivnost o umjetnoj inteligenciji u OŠ Nikole Hribara

18.06.2024. / Redakcija

Od početka nove školske godine u Osnovnoj školi Nikole Hribara učenici sedmih i osmih razreda moći će birati novu izvannastavnu aktivnost – "Umjetna inteligencija: od koncepta do primjene" koju će voditi profesorica engleskog jezika Sanja Božinović.

- Javila sam se da vodim izvannastavnu aktivnost jer je za osnovne škole predviđena izvannastavna aktivnost jedan sat tjedno za 7. i 8. razrede – govori nam profesorica engleskog jezika Sanja Božinović.

Srednje škole mogu imati fakultativni predmet, za što se prijavila naša gimnazija, navodi profesorica Božinović.

Za srednje škole ideja je da se kurikulum provodi u 2. i 3. razredu, također kao prva i druga godina učenja.

U skladu s organizacijskim mogućnostima škole kurikulumi se mogu provoditi i u drugim razredima.

Oba kurikuluma provodit će se po 35 sati godišnje.

Ova izvannastavna aktivnost dio je projekta BrAIn, a nositelj projekta je CARNET i resorno Ministarstvo.

-Mislim da će to biti jako korisno jer se poučavaju djeca i o korištenju umjetne inteligencije ali se i raspravlja o dobrobiti i izazovima koje umjetna inteligencija pruža mladim ljudima. Ne uči se samo o aplikacijama nego se uči kako odgovorno i pametno koristiti umjetnu inteligenciju – navodi profesorica Božinović.

Cilj izvođenja ove izvannastavne aktivnosti je razvoj digitalnih kompetencija i osposobljavanje učenika za praktičan i kreativan rad s tehnologijama u nastajanju i umjetnom inteligencijom. Učenici će se tako upoznati s potencijalom digitalne tehnologije i umjetne inteligencije i njihovog utjecaja na život.

Kurikulum će učenicima omogućiti razumijevanje, ne samo kako digitalne tehnologije i umjetna inteligencija utječu na život, odnosno kako se one koriste i utječu na učenje, čitanje, zabavu, tjelesnu aktivnost i više, već i što učenici trebaju znati i razumjeti o digitalnim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji kako bi postali korisnici i kreatori digitalnih alata i alata koji se temelje na umjetnoj inteligenciji.

- Osim kurikuluma, CARNET ima još niz aktivnosti po kojima će se raditi, a radi se o anketama za učenike i istraživanjima te edukacijama za učitelje. Sudjelovat ću u svemu osim u velikom akcijskom istraživanju od 25 škola jer to mora biti napravljeno po principu da se bira određeni broj velikih i malih škola – govori nam profesorica Božinović.

Osim u „Hribaru”, ovaj će se projekt održavati u odabranom broju škola u Hrvatskoj te će, uz učenje o umjetnoj inteligenciji i primjeni aplikacija za svoje učenje, učenici sudjelovati i u istraživanju o primjeni digitalnih tehnologija i dobrobiti učenika.

Kurikulumi su prvenstveno namijenjeni učiteljima nastavnicima Informatike, ali i svim drugim zainteresiranim predmetnim nastavnicima. Učitelji i profesori moći će sami odabrati načine vrednovanja i elemente ocjenjivanja sukladno kontekstu poučavanja, ali preporučuje se formativno vrednovanje.

Kurikulume je izrađivala Radna skupina sastavljena od učitelja i nastavnika iz tehničkog i informatičkog, matematičkog i jezično - komunikacijskog područja, razredne nastave, strukovnih predmeta te pedagoga, stručnjaka iz područja računarstva, predstavnika gospodarstva, predstavnika CARNET-a i projektnih partnera.

-Učenici su već zainteresirani iako izvannastavna aktivnost počinje s novom školskom godinom - govori nam profesorica Božinović kojoj se učenici sedmih i osmih razreda mogu prijaviti za sudjelovanje uživo u školi ili putem Microsoft Teams platforme.

Podijeli