Novosti Sport Događanja

Problemi sa psima u školskim dvorištima: "Pojedinci odbijaju počistiti za svojim psima jer 'za to su zadužene školske spremačice'

12.09.2023. / Ivana Ćurić

Desetak je dana prošlo od početka školske godine, a ravnateljica OŠ Velika Mlaka uputila je apel vlasnicima pasa zbog toga što se u školskom dvorištu često viđaju psi bez nadzora, ali i psi s vlasnicima koji za istima ne čiste.

-Nerijetko se događa da školskim dvorištem lutaju psi. Molimo sve vlasnike pasa da budu odgovorni i ne puštaju svoje pse da lutaju naseljem - na taj način izravno ugrožavate sigurnost učenika. Isto tako, iako su u dvorištu škole na više mjesta postavljeni znakovi o zabrani ulaska sa psom, pojedini vlasnici uporno ignoriraju te znakove, upozorenja naših djelatnika, a zna doći i do vrlo neugodnih situacija kada pojedinci odbijaju počistiti za svojim psima jer "za to su zadužene školske spremačice". Molim da se takve situacije više ne ponavljaju-poručila je ravnateljica Zrinka Šućur.

Nažalost, nije to problem samo škole u Velikoj Mlaki, svakodnevno se isti prizor može zateći i u dvorištu OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, o čemu se pisalo i prijašnjih godina. 

-Napravili smo sve što smo mogli, postavili znakove, i same vlasnike znamo upozoriti zbog toga, no kad ih upozorimo jako su agresivni, zvali smo i komunalnog redara u više navrata, no dok oni dođu na lice mjesta pasa i njihovih vlasnika više nema. Da imamo problem i dalje, imamo-potvrdila je ravnateljica Snježana Ruklić.

Kazne za vlasnike pasa koji ne čiste za njima na javnim površinama inače postoje u gradskim odlukama o komunalnom redu, a iz Gradskog odjel za promet i komunalne djelatnosti ističu kako problem u kažnjavanju vlasnika pasa nastaje kad osobe koje su prijavile vlasnika koji ne čisti za ljubimcima tu staju i ne žele dalje imati posla s tim, a na sudu prolaze samo konkretni dokazi i svjedočenja po principu "uhvaćen na djelu".

Svemu bi mogla pridonijeti i nova Odluka o držanju uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Njome je jasno propisano u članku 5.,6. i 7. na koji način i gdje se ljubimci mogu izvoditi na javne površine, a za one koji krše te odredbe kazne su 150 eura za fizičke osobe.

Skupljanje pseće kakice nije zasigurno najdraža aktivnost onima koji imaju četveronožne ljubimce, no mnogi zaboravljaju da pseći izmet može biti i izvor zaraze zbog crijevnih nametnika kojima se mogu zaraziti i ljudi. Po tome školske livade, kao i susjedni Park dr. Franje Tuđmana, nisu poželjne lokacije za istrčavanje pasa, još manje za ostavljanje psećeg izmeta, ali na kraju sve je na vlasnicima pasa i njihovom osjećaju za (ne)odgovornost.

 

Podijeli