°C 19

Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin!

18.02.2020.

Petar Brnada

Projektni rad našeg mladog sugrađanina i studenta arhitekture Josipa Fabijanca (24) pobjednik je natječaja za izradu idejnog rješenja Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin u Domovinskom ratu.

Prema Josipovom radu, koji je osmislio zajedno sa kolegom, Varaždincem Domagojem Kolonićem, tako će se uz zgradu u kojoj je sjedište Policijske uprave Varaždinske, dio parcele površine 190 kvadratnih metara urediti kao spomen obilježje, a sve u svrhu odavanja počasti policajcima PU Varaždin poginulim i nestalim u Domovinskom ratu.

Natječaj definiran kao arhitektonsko – urbanističko - krajobrazno – likovni proveli su Udruga specijalne jedinice policije 'Roda' Varaždin i Društvo arhitekata Varaždin u partnerstvu sa PU Varaždinskom i u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

-S obzirom da se radi o našem prvom natječaju koji smo radili ovo je svakako značajan uspjeh. Osvojiti prvu nagradu na javnom natječaju kao student ispred „prekaljenih“ arhitekata u praksi daje dodatnu vrijednost tome. Osjećaj kad smo saznali rezultate je u najmanju ruku bio pozitivan šok, jer graditi nešto na opću dobrobit zajednice je velika čast, ali i odgovornost. Iskreno, na natječaj nismo otišli s tendencijom da ga osvojimo, već je osnovni motiv bio iskušati se samostalno na javnoj sceni, a samim time popuniti portfolio i steći nova znanja- prenosi nam dojmove Josip koji živi u Gradićima, a trenutno je student treće godine preddiplomskog studija Arhitekture i Urbanizma u Zagrebu.

Da ima talenta za arhitekturu Josip je pokazao već u srednjoj školi kada je sudjelovao na školskim i državnim natjecanjima od kojih izdvaja osvojeno 5. mjesto iz Prostoručnog crtanja u Karlovcu 2015. godine, a samo godinu kasnije osvojio je XX. Državno natjecanje učenika/ca graditeljskih i geodetskih škola u znanjima i vještinama građenja iz predmeta Arhitektonske konstrukcije koje je održano u Puli, a to osvojeno natjecanje donijelo mu je nagradu „Faust Vrančić“ Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Po završetku srednje škole godinu dana proveo je u projektantskom birou GRAPRO d.o.o. iz Velike Gorice gdje se, kako nam priča, susreo s realnim sektorom arhitektonske prakse, a nakon toga upisuje studij.

Upuštanje u nepoznato

Kako nam priča Josip, sama tipologija zadatka nije nešto što se na fakultetu prolazi kroz semestar kao obiteljska kuća, višestambena zgrada, osnovna škola i poslovna zgrada, pa su se zapravo obojica upustili u njima potpuno nepoznatu priču s pitanjem što je to uopće Spomen obilježje i kako pristupiti projektiranju istog.

-Spomen obilježje koje smo projektirali nosi snažnu poruku koju smo iskazali prostornom intervencijom projektiranja spomena kao „destrukcije“ ograde u dva reda štapnih elemenata. U prvom redu postavlja se 37 kromiranih profila koji simboliziraju 37 poginulih i nestalih policajaca, a ime svakog od njih je ugravirano na taj element u visini očišta. U drugom redu štapnih elemenata postavljeni se kromirani simboli križa, šahovnice i grba policije. Ostali štapni elementi izvedeni su od corten čelika, te je zapravo na taj način palim herojima dana dodatna vrijednost, odnosno što će spomen prolaskom vremena starjeti, tih 37 kromiranih elemenata sa simbolima iza sebe će sve više dolaziti do izražaja- pojašnjava nam Josip projekt za koji je ovoj dvojici mladih studenata dodijeljena i novčana nagradu u neto iznosu od 10.000 kuna.

Kako nastavlja, druga simbolika izražena je kroz pomalo radikalni pristup projektiranja spomena kao ograde jer se na taj način pojam ograde kao element dijeljenja problematizirao i postao zapravo element spajanja, ali sa svim funkcionalnim odrednicama ograde.

-Najzahtjevnije nam je vjerojatno bilo producirati konceptualnu ideju kroz sve zadane parametre natječaja s obzirom da se predmet zahvata nalazi u PU Varaždinskoj, a sukladno tome su propisana i određena pravila kako se ne bi ometalo normalno funkcioniranje same postaje- kaže Josip.

Pobijediti na ovakvom natječaju iznimno je veliki pothvat. Svjesni su toga obojica, no ostaju skromni i na zemlji i još se više posvećuju studiju i radu.

-Iskreno smo obojica još pod dojmom, ali treba ostati prizeman i dalje raditi. Svakako da nam je ovo veliki poticaj za dalje jer osvojiti javni natječaj kao student nije nešto toliko uobičajeno. Ali još jednom, ne treba visoko uzletjeti nego nastaviti dalje- skroman je Josip koji uz to naglašava da je natječajni projekt koji su Domagoj i on sami producirali potpisao Nikola Fabijanić dipl.ing.arh. kojemu ovim putem još jedanput zahvaljuju.

Iako je spektar poslova koji arhitekti mogu obavljati nakon fakulteta zaista širok, Josip nam otkriva da je ono što ga u području arhitekture najviše zanima nedvojbeno projektiranje različitih tipologija, od obiteljskih kuća do konceptualno, prostorno i tehnički zahtjevnijih arhitektonskih tipologija.

-Svakako da je jedna od ambicija i želja u bližoj budućnosti kroz arhitekturu dati nešto i gradu u kojem živim, kao što smo u ovom slučaju uspjeli za Domagojev grad – Varaždin. Ovo nam je prvi natječaj i nadamo se da će ih biti još jako puno, više ili manje uspješnih, ali nedvojbeno s jednakim entuzijazmom kao i na prvom- zaključuje Josip.

Galerija slika

Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin! Prema projektu Josipa Fabijanca (24) gradit će se spomen obilježje poginulim policajcima PU Varaždin!