Novosti Sport Događanja

Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici

08.06.2019. / Romana Šimek

Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice, povodom održavanja Europskog tjedna održive energije, u suradnji s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, održao je  konferenciju o održivom energetskom razvitku grada Velike Gorice. Ispred Grada okupljene na konferenciji pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, a nešto više o samim projektima, kako provedenim tako i onim planiranim, kroz prezentacije su predstavili zamjenica izvršnog direktora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Tanja Marković, pročelnik pravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU Bojan Ilečić, načelnica Sektora za Programe Europske unije Ines Androić Brajčić, direktor Gradsko stambenog gospodarstva (GSG VG) Tomislav Landeka, Tomislav Novosel iz Regionalne energetske agencije sjevernozapadne Hrvatske, Daniel Rodik iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Energetska učinkovitost u zgradarstvu doprinosi poboljšanju same energetske učinkovitosti u javnim i privatnim zgradama na području grada Velike Gorice, a samim time se ostvaruje pozitivan energetski, ekonomski i ekološki efekt. Planovi Grada su ulaganje u poboljšanje energetske učinkovitosti u odgojno-obrazovnim ustanovama i drugim objektima, energetske obnova zgrada u vlasništvu Grada te privatnih stambenih zgrada. Također, poticanje projektiranja, gradnje, rekonstrukcije i održavanja energetski učinkovitih privatnih stambenih i poslovnih objekata.

U Gorici je već predstavljena energetska obnova dječjeg vrtića Ciciban, projekta vrijednog 4.700.000 kuna koji je staroj i dotrajaloj gradi donio sasvim novo lice, te osigurao ugodniji, ljepši, ali i sigurniji boravak za naše najmađe. Postavljeno je i pet punionica za električne automobile, na parkiralištu kraj Vatrogasnog doma, Pučkog otvorenog učilišta, Goričanke, Trga Stjepana Radića, kao i kraj zelene tržnice. U provedbi su projekti energetske obnove najveće goričke osnovne škole, Nikole Hribara, te osnovne škole u Vukovini, u kojima bi radovi trebali započeti 1. srpnja, a već do kraja studenog učenici bi mogli dobiti sasvim nove škole, koje bi prema procjenama, trebale doseći i do 70% uštede potrošnje energije te za 15 godina u potpunosti isplatiti ulaganja. Obnovit će se i Upravna zgrada, nekadašnje rodilište, a u planu je i postavljanje biciklističkog stajališta na željezničkom kolodvoru.

U pripremi su projekti ‘Newlight’ kroz koji će se zamijeniti postojeća javna rasvjeta štedljivom LED rasvjetom, energetska obnova Dječjeg vrtića Žirek te Glavne upravne zgrade. Iznos svih planiranih i već provedenih projekata doseže brojku od 70 milijuna kuna.

Predstavljen je projekt Build upon 2, nastavak uspješnog projekta Build upon, europski projekt financiran iz programa Obzor2020. Ukupna vrijednost projekta iznosti 1.700.000 eura, a planirana je izgradnja međunarodnog okvira obnove zgrada, s naglaskom na stvaranju platforme za sinergiju i međusektorsku suradnju lokalnih, nacionalnih, regionalnih i europskih dionika. Velika Gorice bit će pilot grad, kao prvi u Hrvatskoj, za ovakav projekt, istaknula je Tanja Marković.

GSG VG je prijavom na dodatan natječaj 'sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu' raspisan od strane ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije prijavio svih 16 višestambenih zgrada koje su se prijavile za energetsku obnovu te je svih 16 zgrada ostvarilo dodatan iznos sufinanciranja te je time do sada realizirani iznos investicije je više od 86 milijuna kuna.

-Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisalo je Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu, gdje smo aplicirali za dodatnih 13.600.000 kuna, a nakon pozitivne Odluke ministarstva ukupna subvencija će se povećati na 83%- poručio je Tomislav Landeka.

-Samom energetskom obnovom višestambenih zgrada ostvarili smo obećanje iz 2014. da ćemo smanjiti cijenu grijanja, smanjujemo instaliranu snagu električne energije fiksnog dijela računa na uplatnicama za grijanje, za 70 do 80%, čime se račun potrošnje smanjuje za do 40%- dodao je Landeka te poručio i ostalim stanarima u zgradama koje još nisu obnovljene da kada dođe red i na njih, da se ohrabre i pristanu na obnovu zgrade, jer će se u konačnici isplatiti.

Galerija slika

Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici Predstavljeni provedeni i planirani projekti energetske obnove u Gorici

Podijeli