°C 10

Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice

14.06.2019.

Petar Brnada

U knjižnici Osnovne škole Eugena Kvaternika jutros je potpisan Ugovor o suradnji za provedbu projekta EdUTOPIJA 21- stvaramo održivi razvoj koji kroz suradnju raznih društvenih aktera radi na stvaranju ekonomske i socijalne kohezije i održivog razvoja lokalne zajednice.

Riječ je o dvogodišnjem projektu Udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u suradnji s Gradom Velikom Goricom i sedam velikogoričkih osnovnih škola među kojima su OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Lukavec, PŠ Dubranec, OŠ Vukovina i PŠ Rakitovec, a financiran je kroz Švicarsko- hrvatski program suradnje.

Ukupna vrijednost projekt je 1.309.278,99 kuna od čega se 90% financira kroz Švicarsko- hrvatski program suradnje, a 10% iznosa financira Grad Velika Gorica. U projekt će se uključiti 11 osnovnih škola, 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja te više od 20 ostalih sudionika iz lokalne zajednice.

Projekt EdUTOPIJA, zapravo stavlja djecu i škole u srce zajednice, a na inovativan i praktičan način kroz projekt se razvijaju znanja i kompetencije učenika u području održivog razvoja.

Edutopija 21 ustvari je nastavak suradnje s goričkim osnovnim školama i Gradom Velikom Goricom s obzirom da je još 2016. godine proveden projekt o održivom razvoju u školama, a više o samoj temi rekla nam je Vanja Nikolić iz ZMAG-a i voditeljica projekta.

-Projekt ustvari stavlja škole u srce zajednice i pokušava na bazi suradnje škola i lokalne uprave i drugih aktera u zajednici, roditelja, zainteresiranih građana i civilnog društva, raditi na održivom razvoju lokalne zajednice. U to su naravno uključena djeca jer su ona srca škole pa za njih imamo aktivnosti, razna predavanja, radionice, volonterske akcije, radionice rješavanja nekih lokalnih problema, na primjer radit će se začinski vrtovi i neka druga rješenja- otkriva Nikolić.

Kako je dodala, imaju i jedan program za odrasle, tj. za učitelje i lokalnu samoupravu. To je program od sedam obrazovnih modula o tome kako stvarati kontakte i suradnju i raditi na rješavanju nekih situacija na održiv način.

-Djeca su oduševljena. Udruga ZMAG ima jedno Reciklirano imanje u Vukomeriću gdje se eksperimentira s raznim aspektima održivog razvoja pa onda djeca kad tamo dođu mogu isprobati neke aspekte toga. Imat će radionice o rješavanju nekog konkretnog problema u lokalnoj zajednici. Oni će osmišljavati kako to riješiti i najbolja rješenja će onda Grad Velika Gorica nagraditi s nekim simboličnim svotama da bi oni mogli to i realizirati. Snimat ćemo i filmić, a radit ćemo i predstavu s djecom na temu Edutopije 21- kaže voditeljica Nikolić koja ističe da je Edutopija zamišljena kao jedna zemlja održivog razvoja gdje su djeca i škola u srcu zajednice i pokretač te ustvari voditelj održivog razvoja zajednice.

Provedbom projekta jako su zadovoljni i u OŠ Eugena Kvaternika čiji su učitelji već sudjelovali na određenim segmentima projekta. Naime, ovaj projekt je nastavak projekta „Škole kao prostori dizajniranja drživog razvoja“ koji je ZMAG u suradnji s Gradom i goričkim školama provodio tijekom 2016. godine, no voditeljica Nikolić istaknula je i da ovaj projekt zapravo prati teme održivog razvoja iz novog kurikuluma, od ekonomskog aspekta gdje djeca uče kako naša potrošnja utječe na okoliš, ekološkog aspekta pa sve do društvenog aspekta, kako naši odnosi u društvu utječu na održivost zajednice.

-Mi danas živimo u doba razvoja tehnologije i iskorištavamo tu tehnologiju, ali ona nažalost često negativno utječe na prirodu. Zaboravljamo da je čovjek prirodno biće i da se trebamo prirodi okrenuti. Ako se okrećemo prirodi onda trebamo na nju i paziti. Mi se sad nadamo da ćemo naučiti više o tome i da ćemo osvijestiti se ne samo mi u projektu nego da ćemo onda to znanje širiti i dalje na obitelj, prijatelje i cijelu zajednicu- rekla nam je učiteljica razredne nastave OŠ Eugena Kvaternika, Lidija Detelić dodavši da je sa svojim učenicima sudjelovala na već dvije vrlo poučne radionice.

-Učili smo o sijanju i sadnji, a djeca su jako pozitivno reagirala. To su sadržaji koje mi obrađujemo u školama međutim to je sve više teoretski, a oni su tamo imali priliku vidjeti kako se to radi od početka do kraja što njih veseli. I to će onda njima ostati u sjećanju. Druga radionica bila je nešto kompliciranija, ali je djeci bila zanimljivija. To je radionica o sjemenarenju, odnosno učili su o važnosti očuvanja sjemena- pojašnjava nam učiteljica Detelić.

U ime Grada Velike Gorice, ugovor je danas potpisao gradonačelnik Dražen Barišić koji je tom prigodom istaknuo kako ih je ovaj projekt itekako zagolicao te priznao da su sretni što se radi o suradnji i radu s najmlađima i da će se raditi dosta proaktivno.

-Jedan vrlo dobar projekt gdje ćemo djecu u dvogodišnjem razdoblju naučiti svemu onome što doprinosi održivom razvoju našega društva. I mikro i makro zajednice. Našu će se djecu naučiti kako promišljati i kako čuvati svoj kraj i kako se asimilirati i kako prihvatiti sve ono što nudi Europska unija. Grad Velika Gorica postaje europski grad, postaje grad mladih i grad suradnje, grad otvorenosti i ima takvu i budućnost ako će raditi ovakve projekte s našom djecom- naglasio je gradonačelnik Barišić zahvalivši svima koji su pokrenuli projekt i koji će sudjelovati u samoj realizaciji.

Galerija slika

Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice Predstavljen projekt Edutopija 21: Gorički osnovnoškolci kao pokretač i voditelj održivog razvoja zajednice