°C 17

Predsjednik Dječjeg vijeća u Saboru: Matija prozvao odrasle da moraju slušati što djeca govore

21.11.2019.

Petar Brnada

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, Matija Dražetić, u srijedu je održao govor u Hrvatskom saboru na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta.

Matija je iznio svoje iskustvo sudjelovanja u Dječjem vijeću kao i iskustvo u donošenju EU deklaracije o dječjoj participaciji. Prozvao je odrasle, posebno one koji donose odluke da slušaju, ali i čuju što djeca govore i poručuju te da ih odrasli uključe u donošenje odluka koje se tiču djece. Matija je sjajno predstavio sebe, Dječje gradsko vijeće i svoj grad.

Tema sjednice bila je ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj, a sudjelovala su djeca iz cijele Hrvatske (među kojima djeca sudionici akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece”, djeca iz dječjih foruma i dječjih vijeća Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, djeca iz osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te članovi Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku), koja su izlagala na 11 različitih tema, nakon čega je uslijedila rasprava djece i odraslih. Sjednicom je presjedala izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović, a pozdravne su govore održali Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, te u ime organizatora Karla Škrlec, predstavnica Mreže mladih savjetnika, i Matija Šimek, predstavnik Dječjeg vijeća Koprivnica.

Kako bi podigla svijest saborskih zastupnika, a time i šire javnosti, o njima važnim problemima i pitanjima, djeca su danas uputila jasnu poruku da žele da se i njihov glas čuje i da se njihova mišljenja uvaže.

Foto: Goga/UNICEF

Galerija slika

Predsjednik Dječjeg vijeća u Saboru: Matija prozvao odrasle da moraju slušati što djeca govore Predsjednik Dječjeg vijeća u Saboru: Matija prozvao odrasle da moraju slušati što djeca govore Predsjednik Dječjeg vijeća u Saboru: Matija prozvao odrasle da moraju slušati što djeca govore Predsjednik Dječjeg vijeća u Saboru: Matija prozvao odrasle da moraju slušati što djeca govore Predsjednik Dječjeg vijeća u Saboru: Matija prozvao odrasle da moraju slušati što djeca govore Predsjednik Dječjeg vijeća u Saboru: Matija prozvao odrasle da moraju slušati što djeca govore