°C 13

Povodom 410. obljetnice rođenja: U Vukovini predstavljanje knjige najznačajnijeg Turopoljca u povijesti

11.09.2019.

Petar Brnada

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici i Gradskoj knjižnici Velika Gorica, u srijedu će se u Vukovini održati predstavljanje knjige 'Juraj Habdelić: Pervi otca našega Adama greh'.

Riječ je o knjizi koja je objavljena u izdanju Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom 410. obljetnice rođenja tog obrazovanog isusovca i jednog od najznačajnijih kajkavskih pisaca.

-U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i Gradske knjižnice Velika Gorica u župi Habdelićeva rođenja bit će predstavljeno novo izdanje knjige „Pervi otca našega Adama greh“. Knjiga je tiskana u ediciji Stari pisci hrvatski čiji je urednik akademik Stjepan Damjanović. Prijepis akademika Milana Ratkovića s originalom je usporedio, predgovor napisao i knjigu za tisak priredio akademik Josip Bratulić- otkrivaju organizatori.

Predstavljanje će se održati u srijedu, 18. rujna, u Župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, Vukovina s početkom u 20 sati, a o Habdeliću i njegovoj knjizi govorit će vlč. Đuro Sabolek, dekan Velikogoričko-odranskog dekanata, akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, Katica Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici te priređivač knjige akademik dr.sc. Josip Bratulić i dr.sc. Marica Čunčić.

U umjetničkom programu nastupit će dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek na orguljama i prof. Višeslav Salopek na violi.

Juraj Habdelić pripada najpoznatijim i najboljim kajkavskim piscima 17. stoljeća pa tako bez sumnje pripada među najznačajnije turopoljske književnike i najznačajnije ličnosti u cjelokupnoj povijesti Turopolja. Kao iznimno obrazovani isusovac, propovjednik, prosvjetitelj, leksikograf, književnik te rektor Isusovačkog kolegija pripadao je krugu najuglednijih ljudi svoga vremena. Od djela koja su ostala sačuvana do danas i koja Habdelića svrstavaju na izuzetno visoko mjesto u povijesti hrvatske književnosti i filologije jesu: „Zerczalo Marianzko“ (Graz, 1662.), „Dictionar ili Reči slovenske zvekšega vkup zebrane, u red postavljene i dijačkemi zlahkotene“ (Graz, 1670.) te „Pervi otca našega Adama greh“ (Graz, 1674.)

Foto: Ilustracija/ screenshot HRT