°C -3

Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta

24.11.2020.

Ivana Ćurić

Kad se udruže volonteri i struka, onda mogu niknuti dobri plodovi. U jednoj takvoj suradnji koja se odvija već neko vrijeme u Vukovini je "niknula" solarna rasvjeta koja će u večernjim satima krasiti i osvjetljavati novouređeni park među mještanima nazvan "Trokut".

Livadu koja je omeđena Stančićevom i Vranićevom ulicom u Vukovini mještani već generacijama nazivaju "trokut". Bila je to obična zelena površina koja je prije tri godine počela dobivati veću svrhu. Tada su naime vukovinski volonteri iz Udruge Vukovina u srcu i mjesnog DVD-a zasukali rukave i zajedničkim snagama prionuli uređenju "trokuta" u skladni poučni park. Ideje su se nizale jedna za drugom, pa je ova površina dobivala s vremenom sve više sadržaja, i ovih dana postala je i lokacija projekta "Energija sunca na vukovinskom Trokutu".

Cilj projekta je ovaj park učiniti središnjom točkom za širenje svijesti građana o korištenju obnovljivih izvora energije na javnoj površini kao i predstaviti inovativna rješenja i noviju tehnologiju kao metodu zaštite okoliša kroz održiv razvoj i energetsku učinkovitost. Kroz spoj tradicionalnog , sadnju autohtonog kopnenog i vodenog bilja s modernim sustavima za dobivanje energije Vukovinčani žele ovaj park napraviti sigurnim "stres off" mjestom.

 -Ideja ovoga projekta bila je nadograditi postojeći poučni park Trokut rasvjetnim elementima i solarnom elektranom kako bi dobio novu vrijednost te kako bi se omogućilo stvaranje novih aktivnosti, ali i povećao broj korisnika Parka. Uz pomoć iskusnih partnera Ekoregija Velika Gorica i nositelja projekta udruge Vukovina u srcu 21. studenog puštena je u rad mini solarna stanica i rasvjeta. Sada se park može koristiti u večernjim i noćnim satima, za šetnju i odmor, ali po potrebi mogu se održavati i noćne informativne radionice-rekla nam je o projektu Sandra Maršić, predsjednica Udruge Vukovina u srcu.

Vezan uz ovaj eko projekt planirano je i snimanje promotivnog kratkog filma i prezentiranje putem društvenih mreža kako bi se što više ljudi informiralo o ovom načinu korištenja sunčeve energije.

 

Mjesto za nastavu na otvorenom

Inače Trokut polako postaje mjesto na kojem se održavaju i školski satovi na otvorenom u suradnji Udruge i stručnjaka iz područja botanike, biologije, kemije, fizike, tehničke i likovne kulture za učenike nižih i viših razreda osnovne škole, interesnih skupina srednjih škola i fakulteta, ali i kao mjesto gdje se održavaju radionice za djecu predškolske dobi. Tomu će pridonijeti i radovi koji slijede, postavljanje dva stola i klupa koji će prvotno služiti i u spoemnute edukativne svrhe. Velik doprinos kao struka cijelom projektu uređenja ovog parka dali su ,u začecima uređenja parka, Damir Drvodelić  te Irena Šapić projektantica i voditeljica radova, oboje djelatnici Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Rasvjeta koja će u Vukovini svijetliti uz pomoć sunčeve energije dodala je tako još jednu "zelenu" vrijednost ovom mjestu.


-Htjeli smo ovime potaknuti interes svih ciljanih skupina za daljnje istraživanje i usvajanje znanja o alternativnim izvorima energije u svakodnevnom životu, odnosno da se potakne interes za širenje energetske svijesti među mještanima, ali i šire, čime udruga Vukovina u srcu potiče aktivnosti za promicanje održivog razvoja, zaštite okoliša i unaprjeđenja kvalitete života. Za realizaciju ovoga projekta bili su zaduženi volonteri udruge Vukovina u srcu koji su obavili pomoćne poslove, a koji su nam puno značili, pa se ovom prilikom zahvaljujemo našem susjedu Anti Damjanoviću koji se pobrinuo za zemljane radove iskopa, drugi susjed Mario Matković koji je nositelj bravarskih radova, Gradu Velika Gorica i Mjesnom odboru koji su nam osigurali sredstva za beton i dvije svjetiljke u parku, Ekoregiji Velika Gorica koja nas je podržala idejama te susjedu Miji Lončaru i gospodinu Ivanu Brebriću koji su također sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Također sredstva su osigurana natječajem Zagrebačke županije za projekte u ekologiji i održivom razvoju na čemu smo također zahvalni-poručili su iz Udruge čije se aktivnosti vežu jedna na drugu. Tako su tijekom manifestacije "Vidim,čujem, mirišem ljeto" u kolovozu prodajom kolača prikupili sredstva za kupnju reflektora koji su također postavljeni na Trokutu.

Aktivnosti ovoga projekta ne završavaju njegovom realizacijom, ističu iz Udruge, već se planiraju nadograđivati kroz nove projektne prijedloge i inicijative te suradnju s drugim institucijama.

 

foto:Facebook

 

Galerija slika

Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta Poučni park u Vukovini sada osvjetljuje solarna rasvjeta