Novosti Sport Događanja

Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar

24.04.2024. / Maja Peranić

Građani Velike Gorice, udruge, pojedinci imaju priliku postati "Novim naručiteljima" umjetničkih instalacija, skulptura ili bilo kakvih drugih umjetničkih djela i time biti posrednik u kulturnom rastu i bogaćenju lokalne zajednice. To će im omogućiti nova mlada umjetnička organizacija Štoos teatar koja je danas na konferenciji za medije predstavila model "Novih naručitelja".

Štoos teatar je nova umjetnička organizacija u Velikoj Gorici koja je službeno počela s radom u svibnju prošle godine s ciljem suradnje s lokalnom zajednicom, umjetnicima Velike Gorice i Turopolja. Jedna od osnivačica Štoos teatra, poznata velikogorička umjetnica Ana Katulić predstavila je novi projekt.

-Novi naručitelji model su umjetničke produkcije kroz koju se svakom članu zajednice omogućuje da postane naručitelj umjetničkog rješenje kojim će kulturno obogatiti svoju zajednicu - rekla je Katulić.

Lokalne inicijative, pojedinci ili udruge sami mogu započeti inicijativu da se obilježi nešto što je njima važno, za život kraja u kojem se nalazi.

Novi naručitelji su model koji datira iz 1990. godine iz Francuske. Funkcionira tako da građani za javni prostor naručuju umjetnički rad za koji smatraju da je od važnosti i javnog interesa.

-Novi naručitelji mogu biti sve osobe bez obzira na njihov status, pojedinci, udruge, građanske inicijative. Za razliku od već uvriježenog naručivanja djela gdje su naručitelji bili vladajuće strukture ili imućniji građani koji su si to mogli priuštiti ili pak kulturnoumjetničke organizacije. Obični građani mogu se udružiti i naručiti umjetničko djelo za svoju okolinu - rekla je Katulić.

Objasnila je i kako postupak funkcionira:

-Pojedinac ili skupina građana formira odnosno detektira potencijal u svojoj sredini, javlja se medijatoru, u našem gradu to smo mi - Štoos teatar koji onda zajedno formira narudžbu u pisanom obliku. Nakon toga Štoos teatar predlaže umjetnika ili umjetnicu koji najbolje mogu odgovoriti na takvu vrstu narudžbe. Formira se umjetničko rješenje kroz razgovore naručitelja, medijatora i umjetnika. Nakon toga se donosi umjetničko rješenje i kreće se u potragu za sredstvima (Grad, EU fondovi, javni natječaji...) i na kraju slijedi realizacija.

Model "Novih naručitelja" osmislio je francuski umjetnik François Hers i u Europi se primjenjuje se već 30 godina. Kroz njega je samo u zapadnoj Europi realizirano petstotinjak djela. U Hrvatskoj ga je 2023. pokrenuo Otvoreni likovni pogon iz Zagreba, a Štoos teatar jedna je od 40 članica te nacionalne platforme.

-Nije riječ o uvođenju paralelne linije odlučivanja o umjetninama u javnom prostoru, naravno da u Hrvatskoj nalazimo vrlo slične koncepte gdje građani naručuju vrlo spontano umjetničke strukture. Ovo nije ništa drugačije, mi im želimo dati dodatni poticaj i podršku u osiguravanju financijske pomoći. To je zadatak novih naručitelja - rekla je Katulić

Stoga iz Štoos teatra pozivaju građane i sve zainteresirane da im se sa svojim idejama jave na dobarstoos@gmail.com ili direktno na njihovu adresu Štoos teatar, Nikola Šopa 1, 10410 Velika Gorica. Ističu kako je ovo tek početak jedne priče koja građanima može pružiti da pokažu inicijativu za kulturnim bogaćenjem zajednice, a umjetnicima otvoriti vrata za realizaciju njihovih djela.

-Model je važan iskorak u pravcu demokratizacije umjetnosti. Ovdje građani preuzimaju inicijativu i odlučujuću ulogu, razvijajući demokratske potencijale zajednice i društva u kojima žive-poručili su iz Štoos teatra.

Galerija slika

Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar Postanite "novi naručitelj" umjetničkog djela koje će krasiti Veliku Goricu, podršku vam pruža Štoos teatar

Podijeli