Novosti Sport Događanja

Posao stoljeća u Lomnici

13.10.2017. / Juraj Odrčić

Investicija Strabaga u Donjoj Lomnici gradnjom uredske zgrade i postrojenja sa spornom asfaltnom bazom i dalje ostaje otvoreno pitanje bez odgovora. S jedne strane građani uvjereni da se radi o ekološkoj bombi, s druge strane Strabag koji ima svu dokumentaciju za investiciju, a između svega Grad Velika Gorica iz čijeg predstavničkog tijela građana – Gradskoga vijeća – jučer smo dobili nagovještaj o opciji nagodbe. Naravno, sve ima svoju cijenu.

Strabag isplatiti kreditom?

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća od vijećnika iz redova SDP-a došao je i konkretan prijedlog kako okončati vezu sa Strabagom – isplatom nagodbe po kojoj bi odustali od projekta.

 - Grad Velika Gorica je u ovom trenutku zadužen kreditno za 40 milijuna kuna i u tom pravcu je mogla ići nagodba sa Strabagom da se za to digne kredit i da Strabag prekine svoju izgradnju - rekao je predsjednik goričkog SDP-a Damir Šimunić koji nije znao reći o kojem bi se iznosu radilo.

No, znajući da je za otkup zemljišta tvrtka uplatila oko 10 milijuna kuna, da se radi o projektu koji se razvija duže od deset godina, kao i da su radovi već u tijeku, možemo govoriti o nadoknadi štete od 20,30 i više milijuna kuna koje bi iz gradske blagajne u slučaju nagodbe isplatili Strabagu. Istovremeno, isti oni pojedinci koji su prodali zemljište svojih 10 milijuna kuna bi zadržali za sebe?!

I ovce i novce, na račun poreznih obveznika

Od prije je već poznato da je Strabag zemljište na kojemu gradi svoju upravnu zgradu i postrojenje, tik uz kompleks Industrogradnje u Donjoj Lomnici, otkupio od privatnih vlasnika – njih devet – od kojih osam iz Donje Lomnice i jednoga iz susjedne Velike Mlake.  U kupoprodajnim ugovorima koji sežu sve od 2004. godine jasno se navodi da Strabag otkupljuje zemljište za izgradnju „..uredske prostorije, radionice za građevinske strojeve i uređaje sa pomoćnim objektima, i asfaltnu bazu kapaciteta iznad 100 tona/satu, a sve u skladu s namjenama propisanim GUP-om...“, a što je i jasno vidljivo iz kupoprodajnih ugovora.

Sve to pokazuje da još od 2004. godine se Strabag poziva na investiciju kako bi oživio zapuštenu industrijsku zonu – lokacija je namjenjena GUP-om za takvu djelatnost i građani su bili voljni prodati zemljište za izgradnju. Sada kada se to ostvaruje, tvrtku bi se trebalo isplatiti s više desetaka milijuna kuna iz gradskog proračuna dok bi oni koji su to omogućili bili nagrađeni da zadrže svojih 10 milijuna kuna?!?

Podijeli