°C 25

Policija: Uhićenja je bilo, ali Gorica nije migrantska ruta

20.08.2019.

Juraj Odrčić

Hrvatska je stala na putu nezakonitim migrantima koji preko nje žele do "obećanih zemalja" središnje i sjeverne Europe, a zbog učestalih izvještaja i objava na društvenim mrežama o migrantima koji uspiju prijeći granicu i (navodno) su viđeni na našem području provjerili smo je li i goričko područje na migrantskoj ruti.

Posljednji takav slučaj, o kojemu se proširila vijest o migrantima, pokazao je da se radilo o šumskim radnicima na uređenju šuma, a nerijetke su prijave o "čudnim skupinama ljudi u javnom prijevozu" gdje se radilo o stranim radnicima angažiranim na poslovima u Hrvatskoj. Ipak, među svim ovim slučajevima "fake news-a" bilo je i onih s ljudima koji su nezakonito ušli u zemlju, ali i slučajeva u kojima su se i Goričani našli kao krijumčari ljudima.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam da je posljednjih mjeseci na području Velike Gorice bilo slučajeva postupanja policije prema nezakonitim migrantima, no ne u mjeri kao u drugim područjima.

- Uzevši u obzir učestalost i broj postupanja prema nezakonitim migrantima na drugim područjima unutar PU zagrebačke odnosno u drugim policijskim upravama, očito je da su to samo sporadični slučajevi te da migrantska ruta ne prolazi preko područja Velike Gorice - kažu nam iz policije.

Republika Hrvatska je kao država članica Europske unije dužna provoditi zaštitu državne granice i sprječavati nezakonite migracije, sukladno Zakoniku o schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije, dodali su iz policije.

foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL