Novosti Sport Događanja

Pojačana buka zbog obuke pilota na avionima Rafalea

25.06.2024. / Maja Peranić

Dolaskom višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Oružane snage Republike Hrvatske, nastavljena je daljnja obuka i usavršavanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi Republika Hrvatska nastavila uspješno nadzirati i štititi svoj zračni prostor, izvijestili su iz MORH-a.

Obuka pilota na avionima Rafale odvija se svakodnevno na području cijele Hrvatske uz poštivanje svih sigurnosnih normi i zakonskih propisa Republike Hrvatske. Međutim, letenje nadzvučnim borbenim avionom, osobito u područjima u blizini aerodroma, nije moguće provesti bez buke avionskih motora. Naime, riječ je o izuzetno sposobnom avionu koji ima jako veliki dolet, odnosno vrijeme ostajanja u zraku, napominju iz MORH-a.

-U narednom razdoblju, buka avionskih motora moći će se čuti na cjelokupnom području Republike Hrvatske tijekom dana, a povremeno i u večernjim satima. Napominjemo pritom kako se tijekom provedbe planiranog letenja ne očekuje probijanje zvučnog zida, ali je moguća kratkotrajna pojačana buka - kažu u MORH-u.

U slučaju probijanja zvučnog zida, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske će, kao i do sada, svojim službenim komunikacijskim kanalima te kroz medije na vrijeme obavijestiti javnost o takvim aktivnostima.

Zbog svega navedenog, Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske ovim putem građane mole za podršku pilotima tijekom njihove obuke, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke.

Podsjetimo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, odnosno Republika Hrvatska dolaskom Rafala u Hrvatsku vojsku, započela je dugoočekivano novo poglavlje nadzora i zaštite zračnog prostora koje doprinosi većoj sigurnosti svih hrvatskih građana.


(izvor MORH/foto:Tomislav Miletic/Pixell  )

Podijeli