Novosti Sport Događanja

Počeo ReGreen projektni sastanak: Što Goričani misle o stanju zelenila u svom gradu samo je jedno od brojnih pitanja

17.05.2022. / Petar Brnada

Kakve veze imaju kreativnost i “zelena” urbana rješenja? Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici? I što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu? To su neka od glavnih pitanja kojima se projekt REGREEN bavi u Velikoj Gorici.

Grad Velika Gorica zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta sudjeluje u provedbi REGREEN projekta, financiranog iz programa Europske unije Obzor 2020.

Sastanci se održavaju kroz cijeli tjedan u Centru za posjetitelje, Muzeju Turopolje, Vijećnici te dijelom i terenskim aktivnostima kako bi partneri mogli stvoriti cjelokupnu sliku Velike Gorice i okolice sukladno projektnim ciljevima.

-Projekt Regreen bavi se održivim urbanim razvojem poticanjem rješenja za obnavljanje i rehabilitaciju urbanih ekosustava koja su bazirana na prirodi. Primjeri takvih rješenja su gradski parkovi, zeleni krovovi i zidovi javnih zgrada, ozelenjena odvodnja i pročišćavanje vode, biciklističke staze, hoteli za kukce i dr. Takva rješenja pročišćavaju zrak, smanjuju temperaturu zraka te buku i stres u gradovima, sprječavaju poplave, proizvode hranu te služe senzibiliziranju novih generacija za očuvanje prirode i održivi razvoj- otkrili su iz Grada.

Partneri će se u sklopu projekta sastati i s ravnateljima te učiteljima osnovnih škola, udrugama i drugim zainteresiranim lokalnim akterima.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja će se predstaviti uključuju:

FLOORMAPS – karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps

CITY EXPLORER – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi

GREENOPOLIS – edukativna platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima za održivi razvoj gradova.

Službena stranica projekta REGREEN se nalazi na LINKU

Podijeli