Novosti Sport Događanja

Počelo cijepljenje u Velikoj Gorici: Prijavilo se 4 tisuće građana, uskoro i punkt za masovno cijepljenje

17.02.2021. / Maja Peranić

Ispostava Doma zdravlja Velika Gorica započela je s cijepljenjem građana protiv koronavirusa. Prve doze cjepiva pristigle su u ordinacije liječnika obiteljske medicine prije tjedan dana te se odmah nakon toga krenulo s cijepljenjem. Kako doznajemo od voditeljice velikogoričkog doma zdravlja Ljubice Zrno za cijepljenje se dosad javilo oko 4 tisuće građana, a cijeli proces za sad teče vrlo sporo jer su količine cjepiva koje su pristigle vrlo male.

Nakon zdravstvenih djelatnika i štićenika domova za starije i nemoćne, na red za cijepljenje protiv koronavirusa ovih dana su došli i građani koje se cijepi po prioritetima. Cijepljenje se obavlja u dogovoru s liječnicima obiteljske medicine, a redoslijed određuju starosna dob i dijagnoze pojedinca.

Na popisu se za sada nalazi oko 4 000 Velikogoričana koji su se prijavili za cijepljenje, a dosad ih je cijepljeno stotinjak.

-S cijepljenjem smo u našem domu zdravlja započeli prošli tjedan. Prve doze pristigle su u srijedu nakon čega su liječnici obiteljske medicine počeli pozivati svoje pacijente i dogovarati cijepljenje. Na popisu imamo 3946 pacijenata koje bi se željeli cijepiti, sad ih ima i više jer se prijavljuju se svaki dan-rekla nam je voditeljica ispostave Doma zdravlja Velika Gorica Dragica Zrno.

Pristigle vrlo male količine cjepiva

Istaknula je kako su pristigle vrlo male količine cjepiva, tek 10 doza po ordinaciji, no iskorištena je tek trećina pristiglih doza jer je sama organizacija cijepljenja, naglašava, vrlo zahtjevan posao.

-Svaka ordinacija je dobila po 10 doza cjepiva i sada ako imamo 500 prioritetnih pacijenta koje moramo cijepiti, pitanje je kome prvom dati. To nije nimalo lagan posao za organizirati, a sve se za sad provodi kroz ordinaciju obiteljske medicine, što dosta opterećuje njihov rad koji je ionako preopterećen-kaže Zrno i dodaje kako problem stvaraju i neodlučni pacijenti koji odustaju od cijepljenja za koje su se među prvima prijavili.

-Jedna liječnica koja je imala 10 doza i zvala je svoje pacijente po prioritetu, dva sata su izgubili da bi se našlo 10 ljudi koji će primiti to cjepivo! Odgovori su bili da su nešto pročitali, da su se ipak predomislili pa se ne bi cijepili. Jedva su organizirali dolazak osoba na cijepljenje. Jer otvorenu bočicu s dozama treba odmah iskoristiti, ako je ostala doza treba je odmah nekome dati ili baciti-ispričala je voditeljica Zrno.

Cijepljenje se obavlja Moderninim i Astra Zeneca cjepivom, dok su Pfizerovim cijepljeni zdravstveni djelatnici te štićenici i djelatnici domova za starije, a naputak iz Nacionalnog stožera je da se prioritetno moraju cijepiti i njegovatelji osoba s posebnim potrebama.

U pripremi punkt za masovno cijepljenje

Uskoro se očekuju veće količine cjepiva za građane Velike Gorice te će se u skladu s tim postaviti i punkt gdje će se cijepljenje vršiti puno brže.

-Trenutno smo u pripremi punkta koji će biti postavljen u jednom vatrogasnom domu. Očekujemo veće količine, ali ne znamo ni kada, ni koliko će cjepiva količinski doći, nadamo se početkom ožujka, a o tome ovisi i kako će se sve oko cijepljenja provoditi-ističe Ljubica Zrno i dodaje:

-Kad počine kampanjsko cijepljenje kod nas, bit će drugačija situacija kako bi se procijepilo stanovništvo u što kraćem roku što je i cilj, da tako već jednom stanemo na kraj ovoj epidemiji.

Svatko tko se želi cijepiti treba se javiti svom liječniku obiteljske medicine i predbilježiti. Kad stignu veće količine cjepiva, i ono doista masovno krene, na red će, kaže voditeljica velikogoričkog doma zdravlja, vrlo brzo doći i mlađe osobe i oni koji trenutno nisu u prioritetnim skupinama.

Dodajmo ovom da smo i na našem portalu proteklih dana proveli anketu u kojoj smo pitali građane namjeravaju se ili ne namjeravaju cijepiti protiv koronavirusa. U anketi je do 17. veljače sudjelovalo 1111 naših čitatelja. Od njih se 33 već cijepilo, a mišljenja onih koji to još nisu učinili su podijeljena. Ipak, od 1078 čitatelja koji su sudjelovali u anketi, namjerava se cijepiti njih 548 – 51%,, dok je preostalih 530 - 49% protiv cijepljenja odnosno nema namjeru cijepiti se protiv koronavirusa.

(foto2,3: ilustracija/Zagrebačka županija)

Podijeli