Novosti Sport Događanja

Počelo cijepljenje protiv gripe

07.11.2018. / Ivana Ćurić

S današnjim danom u Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe koje građani mogu zatražiti kod svog liječnika opće prakse te u hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Cijepljenje je besplatno za kronične bolesnike (srčane, plućne, bubrežne, dijabetičare i transplantirane), za zdravstvene radnike te osigurane osobe starije od 65 godina.

-Gripa je akutna zarazna bolest uzrokovana jednim od virusa influence, a pojavljuje se u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem i visokim pobolom. U kliničkoj su slici izraženi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima (tzv. algični sindrom) te kašalj uz izrazito visoku temperaturu (39 do 40 C). Bolest obično nastupa naglo. Kašalj često može biti težak i dugotrajan, dok se drugi simptomi obično povlače kroz 2 do 7 dana. Moguć je razvoj komplikacija, osobito u starijih osoba te osoba iscrpljenih drugim bolestima (kronični bolesnici). Najbolji način za prevenciju gripe je cijepljenje-ističu iz Zavoda za javno zdravstvo.

Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj. Građani se kao i ranijih godina mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.-Hrvatski zavod za javno zdravstvo je za ovu sezonu osigurao 320 000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni (2017./2018.). Ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije-dodaju iz Zavoda.

Cijepljenje protiv gripe preporučuje se za starije od 65 godina, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i kongenitalnim manama, za odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju). Također preporučuje se i za djecu i adolescente (od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influencu) i dr.

Podijeli