Novosti Sport Događanja

Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama

17.07.2017. / Maja Peranić

Boljim dijalogom između Vlade Republike Hrvatske i hrvatskih Županija pridonijet će se većoj funkcionalnosti i učinkovitosti županija te njihovom kvalitetnijem radu i boljoj međusobnoj povezanosti rada između ministara i župana – rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj proslavi Dana Zagrebačke županije.

Pred mnoštvom visokih uzvanika, saborskih zastupnika, visokih državnih dužnosnika, predstavnika županija, gradova i općina koji su se pridružili proslavi Dana županije u zagrebačkom hotelu International, predsjednik Vlade Andrej Plenković najprije je uputio čestitke naglasivši kako je upravo Zagrebačka županija, uz Grad Zagreb jedan od velikih generatora hrvatskog gospodarstva i hrvatskoga razvoja. Potvrda tome brojni su projekti koje Županija provodi na svome području, a u kojima uživa i podršku Vlade, naglasio je Plenković dodavši kako je za bolje funkcioniranje Županija potrebna veća i bolja suradnja sa središnjom vlašću, kakve je proteklih godina nedostajalo.

Slijediti strategiju regionalnog razvoja

-Politika naše Vlade bit će da se sukcesivno svakih šest mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske održava susret cijele Vlade RH, svih župana, predstavnika Udruge gradova i predstavnika udruga općina, uz sudjelovanje nadležnoga saborskog odbora i Ureda predsjednice RH. Tom metodologijom popunjavamo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je da je bila nedovoljna interakcija između središnje razine vlasti i aktivnosti koje rade Županije – kazao je premijer dodavši kako je upravo to cilj nedavno usvojene Strategije regionalnog razvoja RH koja će biti nit vodilja za suradnju sa Županijama, dok će druga bitna tema biti pomoć Vlade u nalaženju sredstava i načina financiranja županijskih projekata.

-Želimo na vrijeme dobiti impute različitih krajeva Hrvatske kako bismo planiranje na središnjoj razini uskladili s razvojnim prioritetima na županijskoj razini – kazao je Plenković.

Projekti najavljuju rast i razvoj

Koje su potrebe i prioriteti stanovništva svoga područja najbolje znaju Županije koje o njima brinu – stav je to župana Stjepana Kožića koji svoju Zagrebačku županiju uzduž i poprijeko kao župan obilazi već 17. godinu zaredom. Zahvalivši na ukazanom povjerenju za još jedan mandat na čelu županije, Kožić je istaknuo kako su za gospodarski uspjeh županije najzaslužniji brojni poduzetnici koji na njenom području djeluju. Zahvaljujući njima, kazao je, Zagrebačka županija je vodeća županija u Hrvatskoj koja više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega uzima.

Župan Kožić je istaknuo i brojne projekte koje je Županija ostvarila, projekte koji su u tijeku kao i one koji se planiraju.

Neki od njih su 27 milijuna kuna vrijedna Hladnjača, 700 milijuna kuna vrijedan vodoopskrbni sustav Zagreb Istok koji će pružiti vodni priključak za 105 000 stanovnika te razvoj širokopojasne infrastrukture na području županije kao i dogradnja specijalne bolnice Naftalan. Više od 55 milijuna kuna vlastitih sredstava Županija je ove godine izdvojila za izgradnju škola i školskih dvorana, a sa 70 milijuna kuna podupire razvoj poljoprivrednika, poduzetnika, obrtnika, opg-ova i udruga civilnog društva sa svoga područja.

Župan Kožić: Županijama 20% prihoda od poreza na dohodak

Osim pozitivnih strana župan se osvrnuo i na one negativne koje se tiču problematike županijskih i lokalnih cesta te apelirao na resorno ministarstvo koje treba osigurati uspostavu održivog sustava financiranja njihova održavanja.

Župan je također istaknuo kako se nada da se prijedlog ministra Marića u segmentu povećanja prihoda od poreza na dohodak za jedinice lokalne samouprave neće negativno odraziti na četiri vodeće županije među kojima je i Zagrebačka županija.

-Raduje nas što će manje razvijene županije ovakvim modelom profitirati. Ravnomjeran razvoj cijele države je od iznimnog značaja, međutim ne bi bilo dobro da županije koje su se do sad pokazale kao nosioci gospodarskog razvoja ostanu zakinute. Nadam se da će resorno ministarstvo prihvatiti zajednički stav Hrvatske zajednice županija da županije dobiju 20 % umjesto predloženih 17% prihoda od poreza na dohodak ili da će naći neko drugo rješenje – kazao je župan Kožić.

U nastavku su podijeljena javna priznanja najzaslužnijim pojedincima, udrugama i društvima s područja županije, a primili su ih: Kuća susreta Tabor, Centar za mladež Zaprešić, DVD Novaki, predsjednik Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslav Ivić, Obrt za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški, Udruga „Plemićka mladež“, Maraton klub Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo „Pušća“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Šenkovec i nastavnica biologije u Srednjoj školi Vrbovec Sanja Lugarić.

Proslavu Dana Zagrebačke županije svojim su nastupom uljepšale "Singrlice" i Sandra Bagarić kao i Turopoljski banderiji.

Galerija slika

Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama Plenković na Danu županije: Vlada za veću suradnju sa županijama

Podijeli