Novosti Sport Događanja

Pelud koprive u crvenom: Prema peludnoj prognozi NZJZ-a dr. Andrija Štampar iduća tri dana alergičari će imati problema

05.07.2022. / Redakcija

Prema peludnoj prognozi koju je izdao Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar iduća tri dana osobe alergične na pelud koprive imat će velikih problema. Suzenje i crvenilo očiju, kihanje i šmrcanje simptomi su alergijske hunjavice. Sezonski alergijski rinitis je alergijska bolest gornjih dišnih putova, nosa i sinusa koja se javlja sezonski, u vrijeme kada se u zraku nalaze čestice peludi.

- Pelud je najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava i jedan od najsnažnijih prirodnih alergena. U zraku ga je gotovo nemoguće izbjeći. Kada dođe u dodir s vlažnom sredinom poput sluznice našeg dišnog sustava, pelud otpušta niz kemijskih alergogenih spojeva (njih čak 52) – poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osobe osjetljive na pelud trebale bi izbjegavati boravak na otvorenom od 5 do 10 sati, kad u zraku ima najviše peludi. Redovita primjena terapije važna je u ovom periodu kako bi se olakšali simptomi alergije.

- Izbjegavajte u to vrijeme sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom. Radeći vani ili u vrtu koristite masku za lice kao zaštitu od peluda. Ako to možete, promijenite boravište u sezoni peluda. Pratite  peludni kalendar o sezoni cvjetanja biljaka koje kod osjetljivih osoba izazivaju alergije. Za prozračivanje prostora iskoristite vrijeme nakon kiše. Koristite li klimu, redovito je čistite deterdžentom, povremeno dezinfekcijskim sredstvom i redovito zamjenjujte filtre prema uputi – dodali su iz HZJZ-a.

Foto: NZJZ dr. Andrija Štakora

Podijeli