°C 24

Otkrivamo autoricu fantasy romana iz Lazine

29.09.2017.

ivana

Barbara Mišković iz Lazine Čičke počela je čitati već s četiri godine i odmah se zaljubila u svijet slova i riječi, kasnije i knjiga, da bi u svojim dvadesetima ostvarila svoj životni san i objavila vlastitu knjigu, a potom je odlučila pomoći i drugima koji sanjaju isto.

Mlada Barbara dolazi iz Lazina, mjesta u kojem je odrasla i u kojem danas odgaja svoju djecu, i upravo tamo radi ono što najviše voli, piše knjige, priče i pjesme. Do objave prvih fantasy romana nije došla lako, no ostala je uporna u naumu da ostvari ono što je sanjala kao djevojčica, a više o svemu otkrila je za VGdanas.

-Naučila sam čitati sama s četiri godine, pritom blago šokiravši svoje roditelje kad sam im pročitala oglas iz novina. Svijet slova mi je uvijek bio vrlo fascinantan. Kao dijete me oduševljavalo to što se od par crnih znakova može sastaviti cijela priča. Ta fascinacija me nije prošla do dana današnjeg, pa su tako nastale i moje knjige. Oduvijek sam bila maštovita, a tu maštovitost sam pretočila i u svoja djela-rekla nam je Barbara koja je do danas objavila pet fantasy romana, no put do prve knjige nije bio nimalo lak.

-Stvaranje moje prve knjige je teklo dugo. Iako je knjiga Omnahai-Trag bila prva koju sam objavila i čije je pisanje trajalo oko pet godina, epski fantasy Krvorođena je taj kojeg sam najduže pisala. To je trajalo oko jedanaest godina jer kako sam odrastala, moj svjetonazor i moja zrelost su rasli, pa je tako i ta knjiga više puta preuređivana. Zadnje preuređenje prvog dijela te buduće trilogije je obavljeno u mojim dvadesetima, što se pokazalo itekako razboritim jer je tako od onoga što je bila priča jednog dječjeg uma nastalo kvalitetno štivo- kaže mlada autorica.

Inspiracija i iz snova

Do sada je tako objavila romane Everwind, Omnahai Trag, Omnahai Sjena, Vidar i Krvorođena, a inspiraciju je, osim u mašti, pronašla i u snovima.

- Kao ADD-ovac imam vrlo živopisne i pustolovne snove, a neki od tih su bili toliko dojmljivi da sam ih pretvorila u knjige- dodaje Barbara. Pisanje je tako postalo i njen posao, iako ga nerado tako naziva jer je, kaže, to umjetnost svoje vrste, a ono što nastane ostaje zauvijek, što se pokazalo i kao lijepa uspomena mnogima.- Kad je moj stariji sin imao pet mjeseci, odlučila sam svojim nećacima i njemu jednom prigodom napraviti slikovnice u kojima su oni glavni likovi. Napisala sam zabavnu i duhovitu priču u kojoj su bili glavni likovi, a likovi su bili i ostali članovi obitelji te sam je dala tiskati. Knjiga se svima svidjela i malo po malo su me drugi rođaci i kumovi pitali da i njima napravim isto za njihovu djecu. Tu su se spojili ljubav i hobi, a kako sam se nedavno počela aktivno baviti i knjigoveštvom, sama u potpunosti pišem, dizajniram i izrađujem određene svoje knjige od početka do kraja, pa se tako zapravo radi o ručnom radu u najdoslovnijem smislu- priča nam Barbara.

"Pisanje je moj poziv"

Prisjeća se i kako su, dok je bila mlađa, svi bili uvjereni da je njeno pisanje samo hobi ili faza te da nitko nije ozbiljno mislio kako će jednog dana postati spisateljica.

-Kasnije, kada su uvidjeli da sam ja stvarno predana i usredotočena u svojim naporima da svoje knjige učinim dostupnima drugim ljudima, shvatili su ono što sam ja znala već jako dugo, a to je da je pisanje moj poziv, sastavni dio moje osobnosti i da mi je istinski važno. Danas najveću podršku imam od svih članova moje obitelji, a mogu slobodno reći da je moj suprug taj koji me, iako nije knjigoljubac, svejedno uvijek poticao da vjerujem u sebe i u svoj rad- ističe Barbara koja ne može zamisliti svoj život bez pisanja priča, romana, bajki, pjesama...

-Imena likova izabirem ovisno o knjizi koju pišem. U mojoj knjizi Everwind je ime svakog lika pažljivo odabrano isključivo zbog svojeg drevnog značenja. U drugim knjigama neka imena sam izmislila, neka sanjala, a neka također odabirala zbog značenja, ovisno o potrebi priče i karakteru lika- kaže Barbara.

Njeni fantasy romani objavljeni su u SAD-u putem Create Space stranice, a knjige su dostupne za kupnju putem eKnjižare na istoj stranici, putem Amazona i raznih drugih distribucijskih kanala u SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

-Kako sam knjigu Everwind prvobitno napisala na engleskom jeziku, ona je dostupna i u engleskom izdanju i na Amazon Kindle stranici, ali i u tiskanom obliku, a kad nađem dovoljno vremena, planiram prevesti i svoje ostale knjige na engleski. U skoroj budućnosti knjige će biti dostupne za narudžbu i iz Hrvatske, što će smanjiti cijenu poštarine za one koji naručuju s Amazona- pojašnjava mlada autorica.

Prepreke na putu

Svi oni koje zanima nešto više o njenim knjigama mogu njen rad pratiti na službenoj web stranici, gdje mogu pronaći e-izdanja spomenutih knjiga te ih mogu besplatno i čitati. Kaže, to je uvelike oduševilo njene čitatelje od kojih su mnogi potom kupili i tiskana izdanja knjiga.

- Kad sam prije više godina odlučila objaviti svoje knjigu Omnahai-Trag, stvarno sam se morala pomučiti da dođem do pravih informacija što, gdje i kako. Imala sam osjećaj da me oni književnici kojima sam se obratila doživljavaju kao konkurenciju i svi su čuvali detalje o objavi svojih knjiga kao zmija noge. Bilo je i nakladnika kod nas koji su bili zainteresirani za objavu mojih Omnahaija, ali pod uvjetima koji mi nisu odgovarali, upravo zato se i jesam odlučila na samoizdavaštvo putem Create Spacea- pojašnjava autorica.

Takva situacija suočila ju je s iskustvima kroz koja prolaze drugi mladi autori, pa je odlučila pokrenuti stranicu kao grupu podrške za domaće autore pod nazivom "Knjigolovac".
 
-Tada sam se počela baviti jednom vrstom književnog aktivizma i osnovala sam grupu podrške za domaće autore "Knjigolovac" na Facebooku, u kojoj su članovi mnogi pisci iz Hrvatske i susjednih nam zemalja. Sama grupa je mjesto na kojem novi autori, i oni koji se to tek spremaju postati, puno lakše dolaze do direktnih informacija od iskusnijih kolega na jedan ljudski, pristupačan i ljubazan način. Također sam i na YouTubeu objavila niz svojih video uradaka u kojima odgovaram na pitanja vezana za objavu knjiga, kreativno pisanje itd., a sve s ciljem da olakšam novim piscima i pomognem im na neki način da njihov san o objavi knjige postane stvarnost, baš kao što se i moj ostvario- zaključila je Barbara, pa ako smo vas zaintrigirali za potencijalno ljetno štivo, "guglajte" je i sami pročitajte koju od knjiga.(ic)