°C 1

Osvježenje tek u subotu?

07.08.2018.

Ivana Ćurić

Toplinski val koji hara cijelom obalom neće zaobići ni kopneni dio Hrvatske, pa tako i naše krajeve. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda danas u 14 sati izmjerena su 32 Celzijusa na mjernoj postaji Pleso, a u srijedu i četvrtak očekuju se i više temperature.

Meteoalarm za Turopolje pokazuje žuto upozorenje za srijedu, 8. kolovoza. Očekuje nas topla noć i još jedan vrući dan, s očekivanom maksimalnom temperaturom od 34 Celzijusa.

-Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece-stoji u obavijesti Meteoalarma.

Osvježenje se prema sadašnjim podacima DHMZ-a očekuje tek u subotu kad bi naše područje mogli stići osvježavajući pljuskovi u prvom dijelu dana, pa će popodnevni dio subote proteći uz nešto nižu temperaturu od 27 Celzijusa.Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju građane kako je poželjno kloniti se vrućina te savjetuju sljedeće:

Sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebice noću.

Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u hlađenoj javnoj zgradi).

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati i poslijepodne nakon 17.00 sati.

Potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.

Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.