°C 16

OSS Buševec iz EU fondova povukao 2 milijuna kuna za projekt "Buš Eko?!"

29.05.2020.

Petar Brnada

Ogranak Seljačke sloge Buševec uspio je povući gotovo 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za projekt "Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice“ (Buš Eko?!)."

Nositelj projekta je DOOR - Društva za oblikovanje održivog razvoja, a projekt su prijavili zajedno sa partnerima Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Prvim hrvatskim seljačkim prosvjetnim i dobrotvornim društvom Ogranak Seljačke sloge Buševec i Gradom Velika Gorica.

Ukupna vrijednost projekta je 1.995.864,96 kuna, a provodit će se kroz dvije godine.

Kroz projekt "Buš Eko?!" organizacije civilnog društva koje se primarno bave djelatnostima iz područja kulture i umjetnosti kapacitirat će se i za provođenje novih aktivnosti iz područja održivog razvoja, zaštite okolišta i održive energetike, čime će se omogućiti stvaranje energetskog, kulturnog i održivog razvoja Buševca. Projekt uključuje revitalizaciju Društvenog doma u Buševcu, niz događanja koja su namijenjena za edukaciju i uključivanje lokalne zajednice te njihovo povezivanje s jedinicama lokalne samouprave.

Osim toga, predviđeno je provođenje istraživanja u lokalnoj zajednici o potrebama zajednice te razvoj alata i metoda kojima će se omogućiti da se realizira energetska neovisnost Buševca.

"Buš Eko?!" također ima i edukacijsko-demonstrativnu komponentu kako bi se povećala svijest i znanje o mogućnostima i važnosti održivog razvoja te prednostima koje sa sobom nosi korištenje lokalnih potencijala obnovljivih izvora energije te ulaganja u energetsku učinkovitost. Posebna pozornost bit će usmjerena na edukaciju djece i mladih, kao i nastavnog i pedagoškog osoblja u lokalnoj zajednici kako bi se omogućilo daljnje prenošenje znanja i stvaranje osviještenih "budućih generacija".

- Poštovani prijatelji i simpatizeri Ogranka Seljačke sloge Buševec, s velikim veseljem vas želimo obavijestiti da je OSS Buševec uspio dobiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekt "Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice“ (Buš Eko?!)." Ovo je prvi projekt iz Europskih fondova koji smo uspjeli dovesti u Buševec i toplo se nadamo da ćemo njime barem malo podići kvalitetu življenja u Buševcu, ovaj puta uređenjem Doma kulture. U skoroj budućnosti se nadamo novim projektima kojima bismo što više uredili naše lijepo mjesto Buševec i od njega napravili što poželjnije mjesto za život. Hvala svima koji su pomogli u pripremi ovog projekta- poručio je predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec, Nenad Rožić.