Novosti Sport Događanja

Omiljeni gorički župnik dobiva svoj park

27.05.2023. / Redakcija

Velika Gorica će nakon 13 godine od smrti odati zahvalnost svome omiljenome župniku – mons. Josipu Frkinu, i to imenovanjem parka njegovim imenom. Park oko Milenijskog križa, omeđen ulicama Trga kralja Tomislava, tako će nositi ime upravo po osobi koja je 2002. godine inicirala gradnju Milenijskog križa koji je postavljen u znak zahvale Kristu i Djevici Mariji što su čuvali Veliku Goricu od ratnih razaranja u Domovinskom ratu.

Mons. Josip Frkin bio je punih 26 godina župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije – od 1981. do umirovljenja 2007.godine kada je proslavio zlatnu misu te je pola svoga 53 godina dugog svećenstva kroz pet župa proveo u našemu gradu. U njegovo vrijeme obnovljena je stara župna crkva Navještenja BDM, župna kuća te izgrađen funkcionalan pastoralni centar Nazaret. Začetnik je zavjetnog pješačkog hodočašća u Marija Bistricu i pravi voditelj žive crkvene zajednice u kojoj je ostavio duboki trag.

Preminuo je 11. srpnja 2010. godine u 80. godini života, a upravo na ovaj datum ove godine, u utorak 11. srpnja, planira se svečanost imenovanja parka. Kako doznajemo, inicijativu je poduprla Gradska četvrt Stari grad te potvrdila nadležna povjerenstva za imenovanje, a prije svečanosti ovakav prijedlog treba podržati i Gradsko vijeće što se očekuje početkom srpnja.  

Podijeli