°C 21

'Okovani Amadeus': Velikogoričanin napisao mjuzikl o Draženu Petroviću

04.11.2019.

Petar Brnada

U Muzejskom memorijalnom centru "Dražen Petrović" u Zagrebu proteklog tjedna održana je premijera video-spota "Dražen - za sva vrimena" koji je samo najava jednog velikog projekta u čije je nastajanje uvelike 'umiješan' i jedan Velikogoričanin.

Naime, riječ je o pjesmi koja je samo najava mjuzikla "Okovani Amadeus" koji bi trebao biti premijerno prikazan krajem iduće godine, a tekst je napisao naš sumještanin Dražen Runje koji ujedno potpisuje i scenarij za predstavu. Glazbu potpisuje Stanko Šarić, aranžmane Denis Špegelj, Ivan Šarić i Antonio Zadro dok pjesmu izvode Stanko Šarić i Slavonicus.

Kako otkriva Runje, to je priča o najvećem košarkašu i sportašu stoljeća, na način da se prikaže njegov stvaran put i život bez kronologije njegovih sportskih uspjeha.

-Draženov put preko Šibenke, Cibone, Reana, NBA i hrvatske košarkaške reprezentacije je manje-više poznat i valoriziran, ali ono što treba razotkriti su svi oni ključni životni trenuci koji određuju konačan smjer i put kojeg je nemoguće razabrati iz zbroja osvojenih titula i naslova, a ovaj projekt ima za cilj otkrivanje pogleda iz Draženove perspektive kroz mjuzikl suvremene antičke tragedije s glazbom- priča Runje.

Uz scenarij za predstavu „Okovani Amadeus“ koji je napisao Dražen Runje, libreto za predstavu piše Ivica Krajač, a glazbu Dražen Žanko.

-Pokrenut je višesložan projekt posvećen životu Dražena Petrovića. Značaj toga projekta je što on nadilazi opis samoga života određenoga čovjeka. Dražen Petrović postao je nadahnuće mnogim mladim košarkašima, ali ne samo košarkašima, nego i svakomu čovjeku u Hrvatskoj i svijetu. Općeljudske vrjednote – borba za istinu, poštenje, upornost, nesebičnost … – nisu tek samo nabrojane i tek uzgred spomenute odlike, nego su one uistinu utjelovljene kroz Draženov lik tako da će predstava imati kršćanski karakter i poruku- kaže Runje.

Kako dodaje, nakon što se sve odradi i bude premijera u Hrvatskoj, predstavu će prevesti i adaptirati na engleski za američko tržište.

Predstavljeni video-spot pogledajte u nastavku.