Novosti Sport Događanja

Odgajatelji najavljuju novi prosvjed

22.02.2018. / Ivana Ćurić

Predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Draženu Barišiću zbog, kako ističu, neriješavanja otvorenih pitanja u pregovorima oko izjednačavanja koeficijenata odgajatelja i zaposlenih u gradskoj upravi. Iz Grada Velike Gorice pak poručuju: "Spremni smo na dijalog".

Pregovori između Sindikata i Grada počeli su još u studenome 2017. godine, a iz Sindikata poručuju da do nastavka nije došlo "zbog ignoriranja od strane Grada" što smatraju neprimjerenim. Tijekom kolektivnih pregovora dvije strane pokušavale su približiti stajališta, i u jednom dijelu postigle dogovor, ali do konačnog rješenja nisu došli.

-Gradonačelniče, bili smo spremni u dobroj vjeri, socijalnim dijalogom doći do rješenja, ali smo ostali bez odgovora. Stoga, ovakvo ponašanje možemo protumačiti samo znakom ignoriranja rješavanja pitanja zaposlenih u predškolskim ustanovama, iako ste, vjerujemo, svjesni, da su svi argumenti na strani radnika čiji rad treba imati jednaku vrijednost kao i rad radnika gradske uprave. Radnici u predškolskim ustanovama već duže vrijeme rade pod pritiskom, s velikom neizvjesnošću i u stalnom isčekivanju, te to sigurno ne može biti poželjno radno okruženje, a najmanje humano. Rad radnika u predškolskim ustanovama jednak je radu radnika u gradskoj upravi, jer vrijedimo jednako-poručila je Božica Žilić, predsjednica SOMK-a.

Nije isključen ni štrajk

Iz sindikata su najavili i prosvjed početkom ožujka kako bi upozorili na potrebu za rješavanjem njihovih zahtjeva. Posljednji prosvjed održan je u travnju prošle godine kada su transparentima i zviždaljkama naglasili kako su odgajatelji visoko obrazovane osobe i ne mogu nepravedno biti svrstani u kvalifikacijski rang vozača, domara ili komunalnog redara, naročito zbog zahtjevnog psihofizičkog napora kojeg nosi posao odgajatelja.

-Ako naš prosvjed, najavljen za početak ožujka, ne pomakne stvari „ s mrtve točke“, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, s ciljem zaštite interesa svojih članova, poduzet će i druga, zakonski, raspoloživa sredstva, uključujući i krajnju mjeru organiziranja štrajka u predškolskim ustanovama Grada Velika Gorica-stoji u priopćenju.

Barišić: Pregovaračke odbore pozivam za stol

Iz Ureda gradonačelnika na upit o pregovorima sa ovim Sindikatom odgovorili su kako su uvijek spremni na socijalni dijalog, pa tako i u slučaju pregovaranja sa sindikatom obrazovanja, medija i kulture.

Istaknuli su kako Pregovarački odbor Grada ima puno razumijevanja i sluha za vrednovanje rada djelatnika u predškolskim ustanovama, što su pokazali i u ranijim pregovorima te svim projektima koji se ostvaruju u toj domeni.

-U dosadašnjim pregovorima sindikatu su ponuđene opcije povećanja plaća kroz razumno vremensko razdoblje, a sukladno proračunskim mogućnostima. Nažalost, tada predstavnici sindikata nisu prihvatili predložene mogućnosti, koje bi značile povećanje plaća već od 1. siječnja ove godine, budući da pregovarački odbori nisu uspjeli definirati sva potraživanja.
Mišljenja smo, a to je i istaknuto tijekom pregovora, kako je bolje zaključivati dio po dio traženja i osiguravati bolje uvjete djelatnicima nego ultimativno tražiti „sve ili ništa“. Predstavnici sindikata takav prijedlog nisu prihvatili, no, nadamo se da ćemo kroz pregovore i razgovor doći do pogodnog rješenja za sve strane-stoji u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

Na sve to osvrnuo se i sam gradonačelnik Dražen Barišić te poručio:

-U dobroj vjeri i želji za dodatnim poboljšanjem uvjete zaposlenih u dječjim vrtićima, pregovaračke odbore pozivam ponovno za stol kako bi pronašli odgovarajuće modele suradnje i zaključenja kolektivnih ugovora.

Podijeli